Svijet

Moguć treći paket za Atinu

Moguć treći paket za Atinu
Moguć treći paket za Atinu

MADRID - Španski ministar ekonomije Luis de Gvindos izjavio je da zvaničnici EU pretpostavljaju da bi "hipotetički" treći paket finansijske pomoći za Grčku mogao iznositi od 30 do 50 milijardi evra.

Prema njegovim riječima, evropski zvaničnici su izvršili procjenu da bi za finansijske potrebe Grčke bio potreban paket od "30, 40, 50 milijardi evra".

On nije potvrdio da su u toku razgovori o trećem paketu pomoći, ali je istakao da bi "doprinos Španije bio 13 odsto od navedenog iznosa, ukoliko bi nova pozajmica bila odobrena za Grčku".

Njemački dnevnik "Rejniše post" pisao je 25. februara, pozivajući se na izvore u Berlinu, da bi treći paket paket finansijske pomoći za Grčku iznosio 20 milijardi evra.

Analitičari smatraju da bi treći paket pomoći predstavljao ozbiljan problem za novu grčku vladu, koja je na vlast došla u januara, uz obećanje da će Atina prekinuti sa finansijskim pozajmicama i propratnim mjerama štednje.

"Grčka bi više voljela da dobije kredit, ali mnogo je vjerovatnije da ćemo ići ka novom programu", izjavio je neimenovani evropski zvaničnik.

Grčka je dobila dva paketa finansijske pomoći 2010. i 2012. godine ukupne vrijednosti 240 milijardi evra i grčki premijer Aleksis Cipras u više navrata je govorio da neće biti i "trećeg memoranduma" kako su nazivani prethodni dogovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije