Svijet

Moldavija bira između EU i Rusije

 Moldavija bira između EU i Rusije
Moldavija bira između EU i Rusije

KIŠINJEV - Građani Moldavije glasaće u nedjelju na ključnim parlamentarnim izborima, na kojima će birati između jačih veza s Evropskom unijom i povratka u "orbitu" Rusije.

Uoči izbora, u zemlji od samo 3,5 miliona stanovnika, na jugozapadnom obodu bivšeg Sovjetskog Saveza, lider proruske stranke Patrija, Renato Usatji, prebjegao je u Rusiju, zbog bojazni da će biti uhapšen, pošto je njegova partija isključena iz glasanja zbog optužbi za kršenje izbornih pravila.

Rusija, koja podržava moldavsku teritoriju na istočnoj granici s Ukrajinom, kritikovala je odluku Apelacionog suda da isključi Usatjijevu partiju, koju je Centralna izborna komisija prethodno optužila da je sredstva za kampanju dobila iz inostranstva, što je ilegalno u Moldaviji.

Usatji (36), koji vodi biznis u Rusiji, bio je malo poznat u rodnoj Moldaviji, prije nego što je u oktobru postao lider stranke Patrija.

Apelacioni sud optužio je tu partiju za niz kršenja pravila, uključujući primanje oko 453.000 dolara iz inostranstva za svoju kampanju.

Ta stranka je, međutim, za samo nekoliko meseci od kad postoji, zabilježila porast rejtinga u predizbornim anketama, zbog kritika upućenih proevropskoj vladi i snažne poruke protiv korupcije.

Patrija bi, prema anketama, mogla da osvoji između 8 i 14 odsto glasova na izborima, prenio je Rojters.

Prema predviđanjima, oko 24 odsto mogla bi da osvoji Komunistička partija, koja se zalaže za preispitivanje sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom i jačanje partnerstva s Rusijom.

Promoskovskoj Socijalističkoj partiji, koja se oštro protivi EU, zalažući se za pridruživanje Carinskoj uniji na čelu s Rusijom, pripalo bi između 6 i 8 odsto glasova, pokazuju ankete.

Iako su proevropske stranke prema procjenama popularnije od proruskih, ne očekuje se na i jedna od njih osvoji većinu, a ako bi vladajući Savez za evropsku integraciju dobio dovoljno glasova i formirao koaliciju sa komunistima, Moldavija bi ostala okrenuta EU, ocjenjuju analitičari.

Mnogi, takođe, očekuju da Usatjijeva Patrija bude dio vladajuće koalicije u sledećem parlamentu, koja bi uzdrmala prozapadne aspiracije sadašnjeg rukovodstva i učinila Moldaviju saveznikom Moskve, između EU i članica NATO-a Rumunije i Ukrajine.

Moldavija i dalje mnogo zavisi od snabdjevanja energentima iz Rusije, iako se približila Evropskoj uniji.

Prije nego što je Patrija isključena iz glasanja, anakete su predvidjele da će tročlani Savez za evropsku integraciju dobiti između 38 i 43 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije