Svijet

Morales: Sankcije Rusiji su ekonomski terorizam

Morales: Sankcije Rusiji su ekonomski terorizam
Morales: Sankcije Rusiji su ekonomski terorizam

SUKRE - Američke sankcije Rusiji mogu se smatrati ekonomskim terorizmom, izjavio je bolivijski predsjednik Evo Morales, ocjenjujući da jedna država "ne može vladati multipolarnim svijetom".

"Američke snakcije Rusiji su istinski ekonomski terorizam. Država koja misli da može da dominira svijetom griješi", rekao je Morales u intervjuu za ruski TV kanal na engleskom jeziku "Raša tudej".

"Mislim da američki predsjednik Barak Obama ne zna šta se dešava u drugim državama i kontinentima", kazao je Morales.

Prema Moralesu, jedna država "ne može da vlada u ovom multipolarnom svijetu", jer sva pitanja treba da budu "rješena u saradnji među državama; zato postoje Ujedinjene nacije".

"Stoga osuđujem i odbacujem ovakvu vrstu akcija (američke sankcije Rusiji)", rekao je bolivijski predsjednik, dodajući da Bolivija dijeli "borbu ruskog naroda".

"Izražavam solidarnost sa ruskim narodom i njihovim predsjednikom (Vladimirom Putinom)", dodao je Morales.

Morales, prvi bolivijski predsjednik iz autohtonog indijanskog naroda, koji je na mjesto šefa države došao 2006, a nedavno osvojio treći mandat, rekao je za RT, da će jedan od glavnih političkih ciljeva Bolivije biti borba protiv siromaštva.

Tokom njegovog predsjedničkog mandata, broj građana Bolivije koji žive u ekstremnom siromaštvu se smanjio, a država zabilježila ekonomski rast od pet odsto godišnje.

"Nadam se da niko neće imati djetinjstvo kao ja: bez struje, telekomunikacija, vode za piće", rekao je Morales i dodao da je njegova država za samo devet godina postigla ono što nije u 180.

Morales je za RT, takođe, otkrio svoj skriveni san da živi normalnim životom i ima restoran u kome bi radio kao konobar.

On je priznao da nije stručnjak za kuvanje, ali da ima puno poznanika, sada gradonačelnika, koji su ranije radili kao kuvari.

"Zamislite, bivši gradonačelnici kuvaju, a bivši predsjednik poslužuje stolove. To ne bi bilo skupo mjesto, ali bi naplaćivali onima koji žele da se slikaju sa bivšim predsjednikom-konobarom", kazao je Morales.

Po okončanju predsjedničkog Mandata, Morales je rekao da želi da ode u svoje rodno mjesto, grad Kohabambu u centralnoj Boliviji, bude farmer i provodi više vremena sa porodicom i prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije