Svijet

Morbidno: Džihadisti napravili smajlije odsijecanja glave (FOTO)

Morbidno: Džihadisti napravili smajlije odsijecanja glave (FOTO)
Morbidno: Džihadisti napravili smajlije odsijecanja glave (FOTO)

Aplikacija za dopisivanje Telegram je zbog svoje zaštite (enkripcije) naročito popularna među pripadnicima Islamske države, a oni su u njoj napravili emotikone koji promovišu terorizam, ubistva i nasilje.

Među smajlijima nalaze se prizori odrubljivanja glava svojim zarobljenicima, zastave ID-a, oružja...

Predstavljeno je ukupno 96 različitih stikera, a njih koriste svi oni koji podržavaju Islamsku državu i njihove aktivnosti. Džihadisti i dalje nastavljaju da koriste Telegram, iako ova aplikacija pokušava da im to onemogući.

Nije poznato ko je napravio ove emotikone, a među njima se nalaze zaista stravični prizori kao što su odsijecanje glave britanskom radniku Dejvidu Hajnsu, pogubljenje jordanskog pilota koji je živ spaljen i davljenje ljudi za koje je ID rekao da su špijuni.

Borci Islamske države su dugo koristili Twitter za svoju propagandu, ali su se nedavno okrenuli Telegramu, koji nudi razmjenu enkriptovanih poruka.

Čim je otkriveno da su džihadisti počeli da koriste Telegram, ova aplikacija je krenula u borbu protiv njih i blokirala 78 kanala na kojima su teroristi razmjenjivali poruke na 12 različitih jezika.

(NN/telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije