Svijet

Mosad ide korak dalje u onlajn regrutovanju

Mosad ide korak dalje u onlajn regrutovanju
Mosad ide korak dalje u onlajn regrutovanju

TEL AVIV - Postalo je uobičajeno da obavještajne agencije regrutuju ljude onlajn, ali je izraelski Mosad otišao još dalje u vrbovanju lokalnih agenta i doušnika.

Izrael ima pune diplomatske odnose sa samo dvije arapske zemlje - Egiptom i Jordanom i nema ambasada u drugim prestonicama Bliskog istoka, kojima bi se obratili potencijalni doušnici. Zato su toj zemlji očigledno potrebni drugi kanali za regrutaciju.

"Svi su dobrodošli bez obzira na religiju, nacionalnost ili zanimanje da kontaktiraju našu organizaciju - Mosad, da rade za nas ili da budu uključeni u aktivnosti koje bi mogle donijeti veliku ličnu korist", navodi se u novoj "Kontakrajte nas" poruci na Mosadovom veb sajtu https://www.mossad.gov.il/eng/Pages/encontactus.aspx.

Poruka je takođe na araskom, farsiju, francuskom i ruskom jeziku.

"Budite uvjereni da je potpuna diskrecija i povjerljivost najveći prioritet i osnova naše veze", dodaje se u poruci.

Čak i u Egiptu i Jordanu izraelske ambasade se pomno nadgledaju. Imajući u vidu da onlajn ponude informacija i pomoći mogu biti daleko od sigurnih, Mosad navodi: "Sugerišemo da razmotrite da li su kompjuter koji koristite i vaša lokacija dovoljno sigurni. Bilo bi bezbjednije da ispunite obrazac korišćenjem sredstava koja nisu direktno s vama povezana."

Mosadov vebsajt je prije jednu deceniju podstaknuo regrutovanje oficira i analitičara u vrijeme žestoke konkurencije od strane rastućeg haj-tek sektora, podsjeća Rojters. U jednom od promotivnih videa prikazan je par kako bježi od špijunskih misija ka porodičnom provodu kod kuće. Gad Šimron, bivši oficir Mosada, koji sada prati obavještajne i vojne teme, rekao je da novi pristup izgleda kao napor Mosada da privuče maksimum zainteresovanih.

"Ako se neki od njih dokažu kao vrijedni izvori informacija ili pomoći, čak i ako 90 posto bude otpisano kao nekorisno, to još uvijek može biti vrijedno truda", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije