Svijet

Moskva: Neophodna saglasnost Damaska za napade na islamiste

MOSKVA - Napadi SAD i njihovih saveznika na mete u Siriji moraju imati saglasnost Damaska, a obavještavanje sirijskih vlasti o tim akcijama nije dovoljno, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"U vezi sa upravo započetom operacijom SAD, uz podršku drugih zemalja, tokom koje se ispaljuju rakete i bombarduju položaji terorističke grupe `Islamska država` u Siriji, ruska strana podsjeća da takve akcije mogu biti izvršene isključivo u okviru međunarondog prava", navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da to podrazumijeva ne samo formalno obavještavanje o napadima, nego i "postojanje jasne saglasnosti sirijskih vlasti ili usvajanja odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN", prenio je Itar-tas.

"Moskva je upozorila više puta da inicijatori takvih scenarija uz upotrebu sile snose svu međunarodnu pravnu odgovornost za posljedice", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva je upozorila da pokušaji SAD i njihovih saveznika da "ostvare svoje geopolitičke ciljeve kršenjem suvereniteta drugih zemalja podstiče tenzije i destabilizuje situaciju u vezi sa Sirijom".

Vojska SAD ranije je saopštila da su američke snage i njihovi arapski saveznici u nekoliko desetina napada gađali logore za obuku islamista, štabove i njihova skladišta zaliha na sjeveru i istoku Sirije.

Američka vojska navodi da je ispalila 47 projektila "tomahavk" sa ratnih brodova u Crvenom moru i sjevernom dijelu Persijskog zaliva i da je koristila bespilotne bombardere.

Sirijske vlasti potvrdile su da su bile unaprijed obaviještene o ovoj akciji.

NATO je saopštio da nije učestvovao u vazdušnim udarima u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije