Svijet

Moskva spremna da pomogne Kijevu sa stranim partnerima

Moskva spremna da pomogne Kijevu sa stranim partnerima
Moskva spremna da pomogne Kijevu sa stranim partnerima

VAŠINGTON - Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da je Moskva zabrinuta zbog neplaćanja ukrajinskog duga za gas, ali da je spremna da sarađuje sa međunarodnim partnerima radi upućivanja finansijske pomoći Kijevu.

"Rusija je spremna da učestvuje u pružanju podrške Ukrajini zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i EU", rekao je Siluanov poslije sastanka sa američkim sekretarom za finansije Džekom Luom.

Oni su razgovarali na marginama proljećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Vašingtonu.

Siluanov je rekao da je prenio američkom kolegi da je pripajanje Krima Rusiji bilo legalno.

Ukrajinski ministar finansija Oleksander Šlapak izjavio je u Vašingtonu da je Kijev ispunio sve uslove za dobijanje prve tranše finansijskog paketa od MMF-a.

MMF je odlučio karajem marta da Ukrajini uputi pomoć od 14 do 18 milijardi dolara u naredne dvije godine, s mogućnošću "otključavanja" kredita u ukupnom iznosu od 27 milijardi dolara.

Direktor MMF-a Kristin Lagard izjavila je sinoć da će Upravni odbor ove institucije vjerovatno početkom maja razmatrati program za distribuciju pomoći.

Šlapak je rekao da je Kijev morao da ispuni 13 uslova MMF-a da bi dobio novac, uključujući pitanja iz oblasti monetarne politike, likvidnosti, rekapitalizacije banaka i testa stresa 35 banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije