Svijet

Moskvu brinu akcije Turske u Siriji

Moskvu brinu akcije Turske u Siriji
Moskvu brinu akcije Turske u Siriji

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas duboku zabrinutost zbog vojnih operacija Turske u Siriji, upozorivši na rastuće napetosti zbog napada Ankare na pripadnike kurdskih milicija na granici.

Rusija, koja je saveznik sirijskog režima, uspostavila je čvršći odnos sa sirijskim Kurdima koji su nedavno otvorili i predstavništvo u Moskvi.

"Duboko smo zabrinuti zbog onoga što se događa u pograničnom području između Sirije i Turske," navelo je rusko ministarstvo u saopštenju.

Vazdušne i kopnene operacije Turske rizikuju da dodatno pogoršaju situaciju u zoni konflikta, upozorila je Moskva.

"Turska ofanziva na čijoj su meti i ekstremisti Islamske države i kurdske milicije u Siriji mogla bi dovesti do smrti miroljubivih civila i rasplamsavanja međunacionalnh tenzija između Kurda i Arapa," navelo je ministarstvo u Moskvi.

Moskva, koja je u septembru počela kampanju bombardovanja kojom podržava snage Bašara al Asada smatra da se sirijski sukob može riješiti isključivo na čvrstim osnovama međunarodnog prava i poziva na "široki dijalog unutar Sirije uz učešće svih etinčkih grupa i vjeroispovesti uključujući Kurde," navodi AFP.

Ankara smatra da je smjena Asada od ključnog značaja za okončanje sukoba sa čim se Rusija i Iran ne slažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije