Svijet

Mubarak poslat na izdržavanje zatvorske kazne

Mubarak poslat na izdržavanje zatvorske kazne
Mubarak poslat na izdržavanje zatvorske kazne

KAIRO - Egipatsko državno tužilaštvo izdalo je danas naredbu da bivši predsjednik Hosni Mubarak bude prebačen u zatvor, nakon što mu je sud izrekao kaznu doživotne robije zbog umiješanosti u ubistva oko 850 demonstranata na protestima tokom arapskog proljeća.

U saopštenju državnog tužilaštva nije navedeno više detalja, prenijela je državna televizija.

Mubarak je od početka suđenja, koje je danas okončano u Kairu, boravio u jednoj vojnoj bolnici.

Očevici navode da se ispred sudnice u predgrađu Kaira dogodio sukob demonstranata i policije koja je čuvala zgradu. Suđenje Mubaraku održano je u posljednjih 10 mjeseci u zgradi policijske akademije u predgrađu Kaira.

Odmah poslije objavljivanja presude ispred sudnice je počelo slavlje, ali su lica koja su podržavala izricanje smrtne kazne glasno negodovala u samoj sudnici.

Bivši Mubarakov ministar unutrašnjih poslova Habib al Adli takođe je osuđen na doživotni zatvor zbog prošlogodišnjeg ubijanja demonstranata.

Mubarakovi sinovi Gamal i Ala oslobođeni su optužbi da su umiješani u korupciju, a optužbe su odbačene i protiv četvorice Adlijevih saradnika.

Sudija Ahmed Refat insistirao je da je suđenje bilo pošteno i rekao da je egipatski narod preživio 30 godina mraka pod Mubarakovom vladavinom. Bivši predsjednik mogao je biti osuđen i na smrtnu kaznu.

Iako su oslobođeni optužbi za korupciju, Ala i Gamal Mubarak ostaće u pritvoru, jer im sljedeće sedmice počinje suđenje po optužnici za umiješanost u berzanske manipulacije.

Malo Egipćana je vjerovalo da će Mubarak završiti na vješalima, iako neki smatraju da on to zaslužuje. Demonstranti su poslije Mubarakovog svrgavanja sa vlasti na skupovima često nosili njegovu lutku koja visi sa vješala.

Ovo je prvi put da je neki svrgnuti arapski lider izveden pred regularan sud. Presuda je izrečena u veoma osjetljivom trenutku za Egipat, jer se zemlja nalazi pred drugim krugom predsjedničkih izbora, u koji su se plasirali kandidati organizacije Muslimanska braća i Mubarakov posljednji premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije