Svijet

Mučenjem terorista do korisnih informacija

Mučenjem terorista do korisnih informacija
Mučenjem terorista do korisnih informacija

LONDON - Ser Džon Sojers, bivši šef britanske obavještajne agencije MI6, izjavio je da je mučenje osumnjičenih terorista rezultiralo prikupljanjem "korisnih informacija", dok "Indipendent" otkriva da je zahvaljujući njima spriječen teroristički napad na tlu Velike Britanije.

U prvom intervjuu od kada je u januaru otišao sa mjesta šefa MI6, Sojers je za BBC juče rekao da se torturom može doći do obavještajnih podataka i da službe bezbjednosti izbjegavaju upotrebu mučenja zato što je to u suprotnosti sa vrijednostima britanskog duštva, a ne zato što ne daje kratkoročne rezultate.

Ser Džon je pokušao da odbrani bezbjednosne službe od optužbi da snose odgovornost za radikalizaciju britanskih muslimana, uključujući Muhameda Emvazija, koji je, kako se vjeruje, odgovoran za ubijanje talaca u Siriji.

Pozivajući se na pouzdani obavještajni izvor, "Indipendent" piše da je pronalaženje bombe u toneru štampača u teretnom avionu kompanije UPS na aerodromu Ist Midlends bilo moguće samo zbog toga što su dva zvaničnika britanske vlade u Saudijskoj Arabiji bila u "direktnoj komunikaciji" sa timom koji je, navodno, mučio operativca Al Kaide prilikom ispitivanja.

Teroristi su imali plan da upotrijebe bombe u tonerima za obaranje dva aviona iznad istočnog dijela SAD.

Međutim, britanske vlasti su otkrile prvu eksplozivnu napravu na glavnom aerodromu za teretne avione nakon "dojave" iz Saudijske Arabije. Druga naprava je otkrivena u transportnom avionu u Dubaiju. Oba aviona su doljetela iz Jemena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije