Svijet

Mugabe podnio ostavku

Mugabe podnio ostavku
Foto: Ilustracija | Mugabe podnio ostavku

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe podnio je ostavku nakon odluke parlamenta te zemlje da ga smijeni, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na izjavu predsjednika parlamenta.

Prethodno je vladajuća partija ZANU-PF saopštila da je parlament Zimbabvea usvojio odluku o impičmentu predsjednika Roberta Mugabea.

"On ima oko 24 sata da preda ovlašćenja", saopštila je partija na Twitteru.

Afrički nacionalni savez Zimbabvea – Patriotski front naredio je prethodno da se započne procesura impičmenta u parlamentu, pošto je Mugabe odbio da podnese ostavku dobrovoljno. 

Ne pominje se nasljednik

Mugabe u pismu u kojem je objavio da se povlači sa mjesta predsjednika Zimbabvea nije naveo ime njegovog mogućeg nasljednika.

Predsjednik parlamenta Jakob Mudenda pročitao je Mugabeovo pismo u kojem se ne navodi ko će biti zadužen za vođenje države. 

Mudenda je rekao da on sada radi na pravnim pitanjima kako bi se omogućilo da novi predsjednik do srijede bude na dužnosti. 

Na ulicama Hararea vlada prava festivalska i slavljenička atmosfera. Čuju se pjesma i automobilske sirene na ulicama glavnog grada nakon što je Mudenda pročitao pismo čime je završena vladavina Mugabea nakon 37 godina. 

On je bio na čelu Zimbabvea od kada je država stekla nezavisnost 1980. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije