Svijet

Mugabe smijenjen sa čela vladajuće stranke, rok do sutra da ode sa funkcije predsjednika

Mugabe smijenjen sa čela vladajuće stranke, rok do sutra da ode sa funkcije predsjednika
Foto: Agencije | Mugabe smijenjen sa čela vladajuće stranke

HARARE - Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF smijenila je Roberta Mugabea sa funkcije lidera i dala mu vremenski rok manji od 24 časa da podnese ostavku na funkciju šefa države.

Na njegovo mjesto postavljen je Emerson Mnangagva, koga je Mugabe ranije ovog mjeseca smijenio sa mjesta potpredsjednika, javlja Rojters, pozivajući se delegate stranke.Mugabea, koji je jedini lider Zimbabvea od ostvarenja nezavisnosti od Britanije 1980. godine, zamijenio je na funkciji partijskog lidera Emerson Mnangagva.

Mugabeova supruga Grejs takođe je protjerana iz stranke, uz još tri ministra iz Vlade.

Neposredno pred početak sastanka stranke, lider ratnih veterana Kris Mutsvangva je naglasio da Mugabe ima malo vremena za pregovore o svom odlasku i da treba da napusti zemlju dok još može.

On je zaprijetio da će, ukoliko Mugabe ne napusti funkciju, na ulice pozvati narod.

"Pozvaćemo masu i oni će onda obaviti svoje", dodao je Mutsvangva.

Juče je više stotina hiljada ljudi izašlo je ulice Hararea, gdje su pjevali, igrali i grlili vojnike usljed ushićenja zbog odlaska Mugabea sa političke scene. 

Zakazan samit lidera juga Afrike zbog Mugabea

Lideri juga Afrike održaće u utorak samit povodom političke krize u Zimbaveu, gdje je vladajuća partija danas smijenila Roberta Mugabea sa svog čela, i pokrenula proces njegovog uklanjanja sa položaja šefa države.

Lideri zemalja članica Zajednice za razvoj juga Afrike (SADC) sastaće se u Luandi, javlja Rojters.

PREGOVORI SA VOJSKOM

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe sastaće se sa šefovima vojske, u sred velikog pritiska da podnese ostavku, kako bi razgovarao o svojoj budućnosti, dok sa druge strane u parlamentu raste pritisak za njegov opoziv.

Vojska je saopštila da će građane izvestiti o ishodu razgovora što je prije moguće, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Parlament Zimbabvea će "definitivno" započeti proces opoziva Mugabe, saopštio je šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese.

"Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvjestan, kao što Sunce izlazi sa istoka", rekao je Gonese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije