Svijet

Muhamed najpopularniji u Izraelu

Muhamed najpopularniji u Izraelu
Muhamed najpopularniji u Izraelu

TEL AVIV - U Izraelu je uoči jevrejske Nove godine, koja počinje u srijedu, objavljena list najpopularnijih imena novorođenčadi, ali se ubrzo ispostavilo da u nju nisu uključena arapska imena, potvrdila je naknadno Uprava za stanovništvo, imigraciju i granice, piše izraelski list "Haarec".

Uprava je napravila listu od 10 najpopualrnijih imena za dječake i djevojčice pod naslovom "Najčesća imena beba rođenih ove godine",  aludirajući na jevrejsku godinu 5774,  ali nije pomenula da su uključena samo hebrejska imena. 

Jozef je bilo najpopulranije ime za djčake, a slijedila su imena Daniel, Ori, Itai, Omar, Adam, Noam, Ariel, Eitan i David. Međutim, ime koje se najcešće davalo prošle godine novorođenim dječacima, bilo je zapravo Muhamed. Jozef je bio na drugom mjestu, a uključuje takođe arapske bebe koje su dobile ime Jusef,  a koje se na hebrejskom piše isto. Ispostavilo se da je uprava izostavila arapska imena Muhamed i Ahmed, koje bi bilo deveto po popularnosti da je uključeno.

Najpoluarnije ime za djevojčice bilo je Tamar, potisnuvši ime Noa, nakon 14 godina na vrhu. Slijede imena Šira, Adel, Talija, Jael, Lian, Miriam, Maja i Avigajil. Imena Lian, Miriam i Maja daju svojim djevojčicama i Jevreji i Arapi.

Uprava je istu listu objavila prošle godine ali takođe nije navela da uključuje samo hebrejska imena i nije izdala posebnu listu za arapsko stanovništvo. Za razliku od toga podaci koje svake godine izdaje Centralni biro za statistiku sadrži tri odvojene liste za najsčešće davana imena, za Jevreje, muslimane i hrišćane. Portparol uprave Sabin Hadad rekla je da je objavljena statistika koja je tražena u posljednjih nekoliko godina, od strane svakoga ko je kontaktirao upravu, da dođe do te informacije i to je razlog što je izdata lista s najpopularnijim hebrejskim imenima.

"Suprotno procijenama lista Haarec nije bilo zavjere da se namjerno skrije informacija. Dokaz je da je vaš novinar dobio kompletnu listu kada je tražio u roku od nekoliko minuta", rekla je ona. Uoči ove godine objavljeno je da u Izraelu živi 6.186.100 Jevreja (75 procenata), 1.709.900 Arapa (20,7 procenta) i 356.000 drugih (4,3 procenta).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije