Svijet

Mula osuđen na 20 godina zbog silovanja djevojčice

Mula osuđen na 20 godina zbog silovanja djevojčice
Mula osuđen na 20 godina zbog silovanja djevojčice

KABUL - Avganistanski mula, koji je silovao 10-godišnju djevojčicu u svojoj džamiji, osuđen je na 20 godina zatvora nakon dramatičnog suđenja u Kabulu na kome se žrtva suočila sa svojim napadačem.

Grupe za prava žena zadovoljne su presudom, jer je mula Mohamad Amin osuđen na osnovu zakona iz 2009. godine kojim je zabranjeno nasilje nad ženama u zemlji, gdje se silovanje tretira kao preljuba i, samim tim, žrtva snosi dio krivice.

Sudija je u ovom slučaju odbacio odbranu mule, koji se pozivao na šerijatske zakone i trvdio da ga je djevojčica zavela.

Grupa "Žene za avganistanske žene" ubijedila je članove porodice žrtve da je podrže. Ova grupa je platila putne troškove porodici u zabačenoj provinciji Kunduz, kako bi mogli da prisustvuju suđenju.

Nakon silovanja prošlog maja članovi porodice planirali su da ubiju djevojčicu zbog sramote, a ta takozvana "ubistva iz časti" česta su u Avganistanu. Sve do usvajanja zakona o eliminaciji nasilja nad ženama 2009. godine silovanje i nije smatrano krivičnim djelom.

Djevojčica i njen otac i stric izrazili su nezadovoljstvo presudom, rekavši da je mula Mohamad Amin trebalo biti osuđen na smrt, navodi AP.

Neke mule i zvaničnici u Kunduzu tvrdili su da djevojčica ima 17 godina, a ne 10. S obzirom da u Avganistanu ne postoji rodni list i generalno se ne obilježava rođendan nije bilo moguće tačno dokazati kada je rođena. Ali je njena majka rekla da ona ima 10 godina i ljekar je nakon pregleda to potvrdio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije