Svijet

NATO: 2014. crna godina

NATO: 2014. crna godina
NATO: 2014. crna godina

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je 2014. bila “crna godina” za evropsku bezbjednost.

“Prošla godine uopšte nije bila dobra, bila je u stvari crna godina”, rekao je on novinarima predstavljajući redovan godišnji izveštaj o aktivnostima Alijanse.

On je izjavio da NATO nema namjeru da stavi vlasti samoproglašenih republika u Ukrajini na listu terorističkih organizacija.

“To nije naš pristup”, odgovorio je Stoltenberg na pitanje da li će vlasti Donjecke i Luganske republike biti stavljene na listu terorista, što su tražile baltičke članice NATO.

Generalni sekretar je istovremeno skrenuo pažnju da Rusija uprkos sankcija ubrzano investira u vojsku, dok zapadnoevropske zemlje smanjuju budžete za odbranu.

Stoltenberg se osvrnuo i na sve veću opasnost od takozvane islamske države i drugih ekstremističkih organizacija u južnom susjedstvu NATO koje pokušavaju da prenesu džihad na ulice evropskih gradova.

Generalni sekretar je najavio da će se na marginama predstojeće Minhenske konferencije o bezbjednosti neformalno sresti sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije