Svijet

NATO: Sjeverna Koreja prekršila pet rezolucija Savjeta bezbjednosti

NATO: Sjeverna Koreja prekršila pet rezolucija Savjeta bezbjednosti
NATO: Sjeverna Koreja prekršila pet rezolucija Savjeta bezbjednosti

SEUL - Generalni sekretar NATO saveza Jens Soltenberg oštro je osudio sjevernokorejsko lansiranje dalekometnog projektila i nazvao ga "direktnim kršenjem" pet rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje se odnose na zabranu razvijanja te vrste oružja.

"NATO i dalje poziva vlasti Sjeverne Koreje da se pridržavaju svojih obaveza koje proizilaze iz međunarodnog prava i da ne provociraju, niti prijete sličnim lansiranjima", kazao je Stoltenberg.

Vlasti Sjeverne Koreje su saopštile da su u okviru razvoja "mirnodopskog svemirskog programa" u orbitu lansirale balističku raketu sa satelitom, a to je izazvalo oštre reakcije iz svijeta. Na poziv Južne Koreje, Japana i SAD u sjedištu UN-a je počela i vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti o tom slučaju.

Šef njemačke diplomatije Štajnmajer je poručio da sjevernokorejske provokacije i izazivanje cijele međunarodne zajednice ne smiju ostati bez odgovora, te dodao da je današnja vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a signal takvog stava.

Potez sjevernokorejskih vlasti osudile su i vlasti Italije, Velike Britanije, Francuske i brojnih drugih zemalja, uključujući i tradicionalnog saveznika Pjongjanga Kinu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije