Svijet

NATO jača snage u zemljama na granici s Rusijom

NATO jača snage u zemljama na granici s Rusijom
NATO jača snage u zemljama na granici s Rusijom

BRISEL - Ministri zemalja članica NATO odobrili su formiranje nove multinacionalne jedinice koja treba da ojača odbranu članica "izloženih najvećem riziku od Rusije".

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će nova jedinica čije su formiranje odobrile SAD i ostale članice NATO biti multinacionalna i da će se rotirati po zemljama istočne Evrope. Sastav te jedince će na proljeće utvrditi vojni planeri, dodao je on.

Nove snage će biti "multinacionalne i jasno staviti do znanja da je napad na jednog saveznika napad na sve saveznike a da će alijansa odgovoriti kao cjelina," rekao je Stoltenberg na konferenciji za štampu poslije prve sjednice dvodnevnog satanka ministara spoljnih poslova, prenosi AP.

Američki ambasadro pri NATO Daglas Lut očekuje da će ministri ove nedjelje dogovoriti "okvir" ali da će tačan sastav pomenutih snaga biti određen tek poslije konsultacija sa vrhovnim komandantom NATO ze Evropu američkim generalom Filipom Bridlavom, prenosi Tanjug.

Jedan funkcioner NATO koji je želio da ostane anoniman rekao je AP-u da je jedan od prijedloga da se formira brigada od oko 3,000 vojnika.

Jačanje prisustva NATO u Poljskoj i drugim članicama blizu Rusije će "poslati jasan signal," rekao je Stoltenbeg ranije danas.

"Nato će odgovoriti kao jedan na svaku agresiju protiv bilo kog saveznika," rekao je on.

Američki predsjednik Barak Obama najavio je 2. februara da želi da učetvorostruči sredstva za američke vojnike i obuku u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije