Svijet

NATO objavio satelitske snimke ruskih trupa na granici s Ukrajinom

NATO objavio satelitske snimke ruskih trupa na granici s Ukrajinom
NATO objavio satelitske snimke ruskih trupa na granici s Ukrajinom

PRAG - Rusija je značajno povećala svoje vojno prisustvo na granici s Ukrajinom, izjavio je komandant NATO u Evropi, general Filip Bridlav.

Kao dokaz toj tvrdnji pokazao je satelitske snimke aviona, tenkova i borbenih helikoptera koji se nalaze u ruskoj vojnoj bazi u Belgorodu, prenosi Telegraf.

Bridlav je kazao da bi Alijansa, kao odgovor na gomilanje ruske vojske, mogla da razmjesti svoje vojnike u zemljama članicama na istoku Evrope.

I generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen poručio je Rusiji da prije bilo kakvih pregovora o rješavanju krize u Ukrajini mora da povuče trupe s ukrajinske granice.

"Ako Rusija istinski želi dijalog, prvi korak je povlačenje trupa", rekao je Rasmusen novinarima nakon susreta s českim premijerom Bohuslavom Sobotkom u Pragu.

Generalni sekretar je ukazao da je Rusija rasporedila oko 40.000 vojnika na granici s Ukrajinom.

"Oni ne vježbaju, nego se spremaju za borbu", rekao je on.

U Ženevi su za sljedeći četvrtak zakazani razgovori Evropske unije, Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Država o smirivanju ukrajinske krize.

Amerikanci uhvaćeni u laži, satelitski snimci su od prošlog ljeta

Zvaničnik iz Generalštaba ruskih oružanih snaga rekao je danas da su satelitske fotografije NATO, na kojima su, navodno prikazane ruske snage koncentrisane na ukrajinskoj granici, snimljene u avgustu 2013. godine, javila je ruska novinska agencija "RIA Novosti".

NATO je nešto ranije objavio fotografije na kojima se navodi da je prikazano 40.000 ruskih vojnika, uz tenkove, oklopna vozila, artiljeriju i letjelice. NATO ističe da su fotografije snimljene između 22. marta i 2. aprila.

"Satelitski snimci ruskih vojnika, navodno nagomilanih na ukrajinskoj granici načinjeni su u avgustu 2013. godine", rekao je višerangirani oficir u ruskom Generalštabu.

Prema riječima izvora, na snimcima su jedinice iz ruske Južne vojne oblasti, koje su prošlog ljeta učestvovale u raznim manevrima, uključujući i duž granice sa Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije