Svijet

NATO šalje još 4.000 vojnika na granicu s Rusijom

 NATO šalje još 4.000 vojnika na granicu s Rusijom
NATO šalje još 4.000 vojnika na granicu s Rusijom

VAŠINGTON - Sjevernoatlantska alijansa NATO poslaće četiri dodatna bataljona u Poljsku i druge baltičke države, kako bi ojačala svoje granice s Rusijom, u vrijeme kada Moskva pojačava vojne aktivnosti, prenose agencije.

Kako piše “Vol Strit Džornal”, zamijenik ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Robert Vork potvrdio je kako je riječ o navedenom broju jedinica, odnosno o 4.000 vojnika, te kako su pojačanja odgovor na ruske aktivnosti oko Litvanije, Letonije i Estonije.

Zapadni zvaničnici kazali su ovom listu kako će SAD osigurati dva bataljona, a Njemačka i Velika Britanija preostala dva.

“Rusi trenutno izvode mnogo iznenadnih vježbi kod granica, s mnogo trupa. Iz naše perspektive, mogli bi smo reći da je riječ o vanrednom provokativnom ponašanju”, kazao je Vork.

Rusija brani svoju pojačanu vojnu aktivnost tvrdnjama kako su one odgovor jačanju broja snaga NATO-a, kao i agresivnosti prema Moskvi.

Zvaničnici NATO-a kažu kako žele osigurati da su snage multinacionalne u najvećoj mogućoj mjeri te pozvali manje savezničke snage da daju doprinos ovim snagama.

Zvaničnici navode kako je uloga Njemačke naročito važna, jer protivljenje Rusiji cementira ulogu Berlina kao jače figure NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije