Svijet

"NATO sat vremena bombardovao bolnicu"

"NATO sat vremena bombardovao bolnicu"
"NATO sat vremena bombardovao bolnicu"

Organizacija Lekari bez granica izdala je još jedno saopštenje u kom navodi da je bombardovanje bolnice u Kunduzu trajalo više od sat vremena.

Međunarodna humanitarna organizacija je navela da je njeno osoblje u tom periodu obavilo veliki broj poziva upućenih zvaničnicima NATO u Kabulu i Vašingtonu.

Prva bomba pala je na bolnicu oko 2.10 ujutru, a osoblje MSF pozvalo je zvaničnike NATO u Kabulu u 2.19, a vojne zvaničnike u Vašingtonu nekoliko minuta kasnije, preneo je Rojters.

Bombardovanje je nastavljeno do 3.13 časova.

MSF je ranije saopštila da je bombardovanje bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu nastavljeno i u periodu od 30 minuta nakon što su o tome obavešteni zvaničnici u Vašingtonu i Kabulu.

Agencije su jutros javile da je u bombardovanju bolnice MSF u Kunduzu poginulo najmanje devet ljudi, dok je 37 ranjeno.

Američka vojska je priznala da je moguće da je bombardovala bolnicu, a taj incident podgrejao je zabrinutost u vezi sa vazdušnim udarima SAD u Avganistanu, koji su kontroverzna tema u najdužem ratu u kom SAD učestvuju.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Avganistanaca i stranaca. Lekari bez granica su saopštili da je bolnica tokom vazdušnog napada pogođena više puta.

Iako avganistanske vlasti tvrde da su preuzele kontrolu nad Kunduzom od talibana, borbe između dve strane se nastavljaju. Talibani su u ponedeljak osvojili Kunduz i grad su držali pod kontrolom sve do četvrtka, kada su ih potisle vladine snage.

MSF navodi da je tačna lokacija bolnice dostavljena vlastima i u Kabulu i u Vašingtonu u više navrata u proteklih nekoliko meseci, uključujući i ovu nedelju, da se ne bi našla u uzajamnoj vatri te dve strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije