Svijet

NATO traži više para od Njemačke

NATO traži više para od Njemačke
NATO traži više para od Njemačke

Generalni sekretar NATO je, povodom sve većeg broja kriznih žarišta, ukazao na previsoke izdatke i zatražio od vlade u Berlinu veća finansijska izdvajanja.

Stoltenberg je, povodom 60. godišnjice učešća Njemačke u NATO, podsjetio vladu u Berlinu na cilj saveza da se izdaci za odbranu podignu na dva odsto unutrašnjeg bruto proizvoda, prenose njemački mediji danas, ukazujući da Njemačka u ovom momentu izdvaja za odbranu 1,2 odsto, piše B92.

Stoltenberg je za "Zidojče cajtung"` rekao da se on obraća svakom partneru NATO, ali da Njemačka, kao velika privredna sila, ima svoju težinu.

Amerikanci daju četiri odsto svog bruto unutrašnjeg proizvoda za odbranu, a u Evropi smo negdje oko jednog procenta. To nije fer podjela tereta, rekao je generalni sekretar NATO.

NATO je, naime, na svom samitu u Velsu lane donio odluku da zemlje-članice u narednoj deceniji postignu cilj o izdvajanju dva procenta unutrašnjeg bruto proizvoda za odbranu, do sada samo pet, od 27 zemalja, članica saveza, izdvajaju toliko - Amerika, Velika Britanija, Grčka, Poljska i Estonija, ističu njemački mediji.

Njemačka, međutim, planira da svoj vojni budžet u naredne četiri godine podiže postepeno sa sadašnjih 32,97 na 35,01 milijardi evra, što je, kako prenose mediji, nedovoljno za NATO-ciljeve.

Njemačka danas obilježava 60. godina članstva u NATO.Njemačka je 6. maja 1955. godine postala 15. po redu član NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije