Svijet

NEZAVISNE u Kini: Čuvar tradicije koji srlja u budućnost

NEZAVISNE u Kini: Čuvar tradicije koji srlja u budućnost
NEZAVISNE u Kini: Čuvar tradicije koji srlja u budućnost

Tamo ne niču samo zgrade, već i gradovi. Ulice su kao košnice, ali nema nezgoda. I siromasi i bogataši slave život. Ljudi su stidljivi i neopisivo susretljivi. Ako ste im gost, samo treba da im kažete želje. To je Kina.

Malo je zemalja u kojima će vas, baš kao u ovoj, osvojiti zaslađeno pečeno meso ili vožnja rikšama koje se od dotrajalosti raspadaju.

Nakon više od 12 sati leta i još maratonskog čekanja po aerodromima, dok se avion spušta u Šangaj pomislićete na tuš i večeru. Kada se nađete na tlu ove metropole i sa svih strana vas okruže nasrtljivi taksisti, prioriteti vam se mijenjaju i poželićete tišinu, sobu sa što manje svjetla i što udobnijim krevetom.

Okruženi luksuzom

Međutim, ubrzo, dok se najvećim kineskim gradom vozite do hotela, shvatite da zapravo nemate vremena za gubljenje. Umor nestane čim ugledate stvari oko sebe. Neboderi su nanizani jedan do drugog i malo koji je niži od 30-40 spratova. Svjetla luksuznih hotela i tržnih centara blješte na sve strane.

Duboko smo ušli u noć, ali su ulice poput mravinjaka. Sve odiše luksuzom i na prste jedne ruke mogu se izbrojati automobili stariji od 10 godina. Ali, ono što vam još više privlači pažnju jesu nepregledne kolone bicikala i motocikala na kojima se, čini se, voze i direktori i sekretarice, učenici, ali i njihove bake. A ponekad i cijela porodica - otac, majka, sinčić i kćerkica, zamislite - na malom električnom mopedu.

Baš kao Šangaj, ni drugi gradovi ne zaostaju po razvijenosti. Uvjerila se u to grupa novinara iz 16 zemalja srednje i istočne Evrope, koja je, na poziv kineskih domaćina, došla u ovu državu. Kineska privreda razvija se brzinom svjetlosti.

Ova zemlja srlja u budućnost, ali istovremeno kao kap vode na dlanu čuva svoju bogatu tradiciju, istoriju... Ponosno su nam pokazali fabrike i gradilišta, ali i muzeje, te znamenitosti kao što su Zabranjeni grad i Ljetna palata, tako da smo u paketu upoznali kinesku privredu, kulturu, mentalitet, kuhinju...

Spoj kulturne baštine, gdje između ostalog spada i impresivni Zabranjeni grad, na čijem je podizanju u 15. vijeku učestvovalo čak 200.000 radnika, te modernih zdanja, koje kao da potiču iz 22. vijeka, ovu državu čini neprocjenjivom riznicom. Zavirili smo, na primjer, u poznatu IT firmu "Alibaba", ali i sjedište kompanije "Huawei", jednog od najpoznatijih kineskih brendova u svijetu kojem se godišnji prihod mjeri desetinama milijardi dolara, pa stoga i ne čudi što unutrašnjost ovog giganta izgleda kao da ste u svemirskom brodu.

Srušene predrasude

Ali, ako vas baš toliko i ne zanima dokle danas sežu arhitektura i tehnologija, u Kini vam preostaje još bezbroj opcija. Na primjer, ukoliko mislite da ste osuđeni da tri puta dnevno jedete rižu - ne, niste u pravu. Kinezi vam možda na sto neće servirati prepoznatljive ukuse, ali, ako imate koliko-toliko tolerantan želudac, nećete gladovati. Daleko od toga!

Meso u izobilju, morski plodovi, desetine vrsta salata, tjestenine i čorbe, bareno i prženo povrće, te neizostavno voće za dezert samo su dio delikatesa koje možete da "pometete" sa tanjira. Ako ne znate da koristite kineske štapiće, nije velika mudrost savladati ovu vještinu.

Istina, hrana u većini slučajeva za naš ukus nije dovoljno slana i često ima slatkast ukus, ali je ponuda raznovrsna, tako da svoje čulo ukusa lako možete zadovoljiti. I ako strahujete da će vam servirati pečenog psa ili mačku - opet griješite! Ne biste vjerovali koliko evropskih turista možete sresti u Pekingu, zbog čega u nekim tamošnjim hotelima nude čak i švajcarski sir ili italijanski pršut.

Kinezi su nas uvjerili da s Evropom žele uspostaviti što jaču saradnju na svim poljima, a posebno kada je riječ o trgovini i turizmu. Moguće je da imate još jednu predrasudu o ovoj azijskoj državi - da sve što proizvedu traje do prvog korištenja. Daleko je to od istine. Imali smo priliku kupovati. "Silk market", šoping centar u Pekingu, nudi sve, od igle do aviona. Skoro. Pojedine novinarke iz naše grupe, koje se razumiju u kvalitet odjeće i obuće, iz ovog prodajnog objekta izašle su zabrinute da li će, pri povratku u svoje države, premašiti masu dozvoljenog prtljaga u avionima.

Čuli ste, većina kineskih trgovaca se voli cjenjkati. A to jako vješto rade. Kolega iz jednog beogradskog lista kupovao je kravate. Za jednu traženo mu je toliko juana za koliko bi u srbijanskoj prijestonici mogao da pazari svečano odijelo. Pa, možda još i cipele. Nastalo je rezanje cjenovnika. Na kraju, zajedno smo trgovkinji "prodali priču" kako dolazimo iz Njemačke gdje se kravata može kupiti dosta jeftinije nego kod nje i uspjeli smo dogovoriti cijenu - tri puta manju nego što je tražila.

Visoka pozicija

Generalno gledano, u Kini jako blagonaklono posmatraju i tretiraju mušterije, klijente, saradnike, goste. Pojavi li se i najmanji problem, na primjer u hotelu, i ako zatražite da vam pomognu, oko vas će se najednom pojaviti pet članova osoblja. Jedan zapisuje, drugi telefonira, treći vas sluša, nastaje pometnja, žure, donose, pitaju se da li su propust opravdali... Ljubaznost na nivou!

Ni provod u ovoj državi, u kojoj se svi trude što više raditi i izgraditi, nije zapostavljen. Naprotiv! "Prokopate" li malo ulice, naći ćete sve što želite od noćnog života.

Ako Kina kojim slučajem nije na vašem "moram obići" spisku država, dodajte je. I to na visoku poziciju! Ako odete bićete i zadovoljni i razočarani jer, koliko god da ostanete, nećete stići vidjeti sve što ova zemlja nudi, niti ćete ikad zaboraviti ono što ste doživjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije