Svijet

Na izborima u Estoniji pobijedila Partija reformi

Na izborima u Estoniji pobijedila Partija reformi
Na izborima u Estoniji pobijedila Partija reformi

TALIN - Na parlamentarnim izborima u Estoniji pobijedila je Partija reformi desnog centra premijera Tavija Rojvasa, čime je učvršćena njena pronatovska politika, dok je drugo mjesto osvojila proruski orijentisana Centristička partija gradonačelnika Talina Edgara Savisara, a analitičari upozoravaju da će biti teško formirati koaliciju.

Na juče održanim izborima, Rojvasova partija je osvojila 28 odsto glasova, porazivši opozicionu Centrističku partiju lijevog centra, kojoj je pripalo 25 odsto glasova, prenijele su agencije.

Ishod glasanja potvrdio je podršku koalicionoj vladi koja je pozvala Zapad da se ujedini u odvraćanju ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Rojters i navodi da ruski vojni avioni često ulaze u vazdušni prostor Estonije otkako je Krim pripojen Rusiji.

Rojvas (35), koji se zalaže sa slobodno tržište i NATO, vjerovatno će nastaviti sa svojom ekonomskom politikom, ocjenjuje britanska agencija.

Sa druge strane, Centristička partija zagovara novu politiku boljih odnosa sa Kremljom kako bi se osigurala bezbjednost ove male baltičke države.

Rezultati izbora ukazuju i na duboku podijeljenost u Estoniji, gdje je četvrtina od 1,3 miliona stanovnika rusofona, a oko 70 odsto njih podržava Centrističku partiju, koja je 2004. potpisala sporazum o saradnji sa Putinovom partijom Jedinstvena Rusija.

Rojvas je odbacio mogućnost formiranja nove koalicione vlade sa Centrističkom partijom, ali će morati da proširi svoju sadašnju koaliciju sa socijaldemokratama pošto nemaju većinu u parlamentu koji ima 101 člana.

Estonska nacionalna televizija (ETV) navodi da će sadašnji koalicioni partneri imati manje od 51 poslaničkog mjesta, potrebnog za većinu i da postoji nekoliko tripartitnih koalicionih kombinacija.

Formiranje nove koalicije moglo bi da potraje od nekoliko dana do nekoliko nedjelja. Rojters je prenio da su i druge velike partije najavile da neće sarađivati sa Centrističkom partijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije