Svijet

Na smrt prebijena zbog sumnje da je bombaš samoubica

Na smrt prebijena zbog sumnje da je bombaš samoubica
Na smrt prebijena zbog sumnje da je bombaš samoubica

BAUČI - Masa je na smrt prebila djevojčicu tinejdžerskih godina zbog sumnje da je bombaš samoubica, a onda zapalila njeno tijelo, saopštila je lokalna policija u mjestu Bauči, na sjeveroistoku Nigerije, kao i svjedoci događaja.

Druga osumnjičena, takođe djevojčica, uhapšena je na najvećoj pijaci u Baučiju, prenosi AP.

Za seriju napada bombaša samoubica okrivljuju islamsku ekstremističku grupu Boko Haram, koja želi da nametne stroge islamske zakone u Nigeriji.

Ova grupa je zaprijetila ometanjem jučerašnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, ističući da je demokratija "korupmpirani zapadnjački koncept".

Dvije djevojčice u Baučiju su izazvale sumnju zato što su odbile da budu pretresene kada su stigle na kapiju pijace. Gomila je savladala jednu od njih, otkrivši dvije flaše koje su joj bile pričvršćene uz tijelo, nakon čega ju je prebila motkama i zapalila.

"Pitanje je, međutim, da li je djevojčica zaista bila bombaš samoubica, budući da nije aktivirala eksploziv kad je napadnuta, ili je samo žrtva razjarene i uplašene gomile", ističe načelnik lokalne policije Mohamad Haruna.

U posljednje vrijeme Boko Haram je kao bombaše samoubice koristio i djevojčice od samo desetak godina, koje bi aktivirale eksploziv po pijacama i na autobuskim stanicama, izazivajući strahovanja da grupa koristi kao bombaše samoubice neke od stotina osoba koje je kidnapovala.

Predsjednik Gudlak Džonatan je prošle nedjelje osudio pripadnike Boko Harama zbog ciljanja na civile, ocjenjujući najnoviju seriju bombaških napada kao odgovor na skorašnje nigerijske vojne uspjehe, odnosno preuzimanje više gradova koji su mjesecima bili u rukama Boko Harama.

Prema podacima UN-a, u napadima Boko Harama prošle godine je u Nigeriji poginulo 10.000 ljudi, prema 2.000 u prethodne četiri godine aktivnosti te grupe. Zbog nasilja Boko Harama takođe je oko 1,5 miliona Nigerijaca napustilo svoje domove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije