Svijet

Nađa Savšenko prekinula štrajk glađu

Nađa Savšenko prekinula štrajk glađu
Nađa Savšenko prekinula štrajk glađu

MOSKVA - Vojni pilot Ukrajinka Nađa Savšenko zatvorena u Rusiji, koja je štrajkovala glađu 84 dana u znak protesta, odlučila je prekinuti štrajk, rekao je u petak agenciji AFP njen advokat Mark Feiguine.

Tridesettrogodišnja Nađa Savšenko "donijela je ovu odluku jer je na izmaku snage".

''Zdravstveno stanje joj ne dozvoljava da jede normalno'', tako da će se u prvo vrijeme hraniti "voćnim sokovima i kašama" - precizirao je on.

''Drago mi je što je Nađa poslušala moj savjet da prekine štrajk glađu, kako svojom smrću ne bi pričinila zadovoljstvo svojim neprijateljima'' napisao je on na svom Tviter nalogu.

Savčenkova, koja je započela štrajk glađu u decembru, morala se podvrgnuti "pojačanoj ishrani" u bolnici, naveo je njen drugi advokat, Nikolaj Polozov.

Federika Mogerini, koja je na čelu diplomatije Evropske unije, izrazila je u srijedu zabrinutost zbog zdravstvenog stanja Savšenkov, ocijenivši da bi "se njeno zdravstveno stanje moglo nepovratno pogoršati, ili čak da bi mogla umrijeti" ako ne bude "hitno" oslobođena.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u srijedu izjavio da je zatražio od svog ruskog kolege Vladimira Putina da "hitno" oslobodi pilota, posebno "zbog zdravstvenih razloga".

Putinov je odgovorio ukrajinskom predsjedniku, rekao je u petak potparol Kremlja Dmitrij Peskov, ne dajući više pojedinosti.

Uhapšena početkom jula na ruskoj teritorij Nađa Savšenko je optužena za "ubistvo s predumišljajem" dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine polovinom juna. 

Rusko pravosuđe tvrdi da je Savšenko dojavila ukrajinskoj vojsci položaje dvojice novinara, koji su gađani iz minobacača. Prema navodima, "njen zločin podliježe smrtnoj kazni ili doživotnom zatvoru".

Njeno hapšenje donijelo joj je veliku popularnost u Ukrajini, gdje je simbolično izabrana za poslanika na izborima u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije