Svijet

Nagrada "Saharov" za djevojke robinje islamista

Nagrada "Saharov" za djevojke robinje islamista
Nagrada "Saharov" za djevojke robinje islamista

BRISEL - Dvije pripadnice kurdske grupe Jazidi koje su preživjele seksualno nasilje džihadista Islamske države i borile se za prava svog naroda dobitnice su ovogodišnje nagrade "Saharov" za ljudska prava, koju dodjeljuje Evropski parlament.

Nadija Murad Basi i Lamija Adži Bašar nagradu su dobile za svoja zalaganja za odbranu zajednice Jazida sa sjevera Iraka i Sirije, pošto su preživjele košmar zajedno sa hiljadama mladih žena koje su pripadnici Islamske države oteli i držali u seksualnom ropstvu.

Evropski poslanik Gi Ferhofstat, predsjednik grupe liberala u Evropskom parlamentu Alde, rekao je da su dobitnice nagrade "pokazale izuzetnu hrabrost i čovječnost suočene sa groznom brutalnošću".

Među finalistima nagrade bili su krimski Tatari i bivši urednik jednog turskog lista.

Nagrada "Saharov" za slobodu mišljenja dobila je ime po sovjetskom naučniku i disidentu Andreju Saharovu. Ustanovljena je 1988. da bi se odala počast pojedincima i organizacijama koji brane ljudska prava i osnovne slobode.

Prošle godine nagradu je dobio saudijski bloger Raif Badavi, osuđen na 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem zbog vrijeđanja islama.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije