Svijet

Nagrada za hvatanje zbačenog predsjednika Jemena

Nagrada za hvatanje zbačenog predsjednika Jemena
Nagrada za hvatanje zbačenog predsjednika Jemena

SANA - Šitski pobunjenici ponudli su preko državne televizije novčanu nagradu od 100.000 dolara za hvatanje zbačenog predsjednika Jemena Raboa Mensoura Hadija.

Ponuda je došla pošto je Hadi pobjegao uz svoje palate u Adenu na nepozantu lokaciju, prenosi AP.

Šitski pobunjenici poznati kao Huti, ranije su zauzeli glavnu vazdušnu bazi, na 60 kilometara od Adena, u luci u kojoj je Hadi uspostavio privremenu prijestonicu. Obje strane, i šiitski pobunjenici i zvaničnici odani predsjedniku Hadiju, navode da je uhapšen ministar odbrane Mahmud al Subaihi sa svojim zamjenikom.

Oni navode da je ministar uhvaćen dok se borio protiv pobunjenika u južnoj provinciji Lah.

Huti su saveznici bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, koji od septembra prošle godine kontrolišu glavni grad Sanu.

Ranije ove godine Huti su zvaničnog predsjednika Hadija, koji ima podršku Zapada, stavili u kućni pritvor, ali je Hadi ipak uspio da pobjegne u Aden.

Pomoćnik predsjednika Hadija negirao je tvrdnje da je on pobjegao iz zemlje, kada su se pobunjeničke snage približile njegovom utočištu u Adenu. On je naveo da je Hadi prebačen na sigurnu lokaciju u istom gradu.

Prethodno su na televiziji, neki svjedoci kazali da su vidjeli konvoj predsjedničkih vozila kako napuštaju Hadijevu palatu, smještenu na vrhu brda, s pogledom na Arapsko more. Snage lojalne Hadiju nisu imale neposredni komentar, a savjetnici iz SAD i EU su pobjegli iz vazdušne baze, prije nego što su borci Al Kaide nakratko zauzeli obližnji grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije