Svijet

Najmanje devet mrtvih u oluji koja je pogodila Njemačku i Poljsku

Najmanje devet mrtvih u oluji koja je pogodila Njemačku i Poljsku
Foto: Tanjug | Najmanje devet mrtvih u oluji koja je pogodila Njemačku i Poljsku

BERLIN - Najmanje sedam osoba je poginulo, a na desetine je povrijeđeno u olujnom nevremenu Ksavijer koje je pogodilo sjeveroistočnu Njemačku. U Poljskoj stradale dvije osobe.

Oluja je rušila drveće i izazivala prekid saobraćaja.

Svi nastradali poginuli su kada su na automobile u kojima su bili, pala stabla ili grane.

Kako navode njemački mediji, od posljedica nevremena u Brandenburgu su nastradale četiri osobe, a u Hamburgu, Berlinu i pokrajini Meklenburg-Donja Pomeranija po jedna.

Vlasti u Hamburgu su upozorile stanovnike da ne izlaze, dok je u Berlinu vjetar dostizao brzinu od 120 kilometara na sat. U ova dva najveća njemačka grada nevrijeme je izazvalo saobraćajni kolaps a na hiljade ljudi nije moglo da se preveze na svoja odredišta.

Samo za tri sata vatrogasna služba u Berlinu imala je više od 700 intervencija, dok su u Hamburgu za šest sati nadležni intervenisali 1.200 puta.

Zbog nevremena su otkazani mnogi letovi, a došlo je i do prekida u željezničkom saobraćaju zbog velikog broja oborenih stabala na prugama.

Na nekim lokacijama prekinut je i drumski saobraćaj zbog drveća koje je iščupano palo na puteve.

U nekoliko sjevernih država zatvorene su regionalne željezničke linije zbog opasnosti od grana drveća koje su pale na pruge.

Nevremenom su najviše pogođeni pokrajine Berlin, Brandenburg, dijelovi Saksonije, Šlezvig Holštajn i Meklenburg-Donja Pomeranija.

U olujnom nevremenu u Poljskoj poginulo je dvoje Poljaka, 39 je povrijeđeno, udari vjetra od preko 115 kilometara na čas zaustavljali su vozove, a 840.000 Poljaka ostalo je noćas bez struje, saopštila je jutros poljska Državna vatrogasna straža.

Olujno nevrijeme Ksavijer koje je u četvrtak iz Njemačke prešlo u Poljsku odnijelo je u Poljskoj dva života - 67-godišnjeg muškarca u Lubuskom vojvodstvu na zapadu Poljske koji je pao sa krova na koji je izašao da ga obezbijedi pred dviljanjem vjetra i poginuo na mjestu i jedne žene u Centralnoj Poljskoj na koju je pala grana, a preminula je kasnije u bolnici.

"Povrijeđeno je 39 osoba, od toga osmorica vatrogasaca. Od juče do ovog jutra na terenu je 41.000 vatrogasaca. Oštećena je 891 zgrada, od toga 460 stambenih. Vatrogasci su na teren izlazili u 10.000 intervencija", saopštio je jutros poljskim medijima portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Bez struje je od sinoć zbog divljanja olujnog nevremena Ksavije ostalo 840.000 Poljaka u 3.800 gradova i naselja, saopštio je Centar za bezbjednost pri poljskoj vladi.

Nevrijeme je otežalo i željeznički saobraćaj, Poljske željeznice morale su da ga obustave na nekim dionicama, dok se ne raščisti popadalo drveće i granje sa pruga, a sinoć su zbog oluje i Njemačke željeznice zaustavile saobraćaj preko Odre na poljsku stranu granice i time i vozove na pruzi Berlin-Varšava.

"Stanje nije tragično ali je loše. Zaustavljeno je 10 vozova. U njima je ostalo oko 1.400 putnika", kazala je o stanju u željezničkom saobraćaju na terenu Poljske državnoj televiziji TVP.info portparol Poljskih željeznica Intersiti, Agnješka Serbenjska.

Poljski meteorolozi objavili su jutros upozorenje da nevrijeme Ksavije ni danas ne jenjava u 12 poljskih vojvodstava i za sada su pošteđeni samo istočni regioni.

Poljske vlasti apeluju na Poljake da ne izlaze ako ne moraju jer će udari vjetra dostizati mjestimično brzinu i od 130 kilometara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije