Svijet

Najsmrtonosnija država na svijetu, El Salvador

Najsmrtonosnija država na svijetu, El Salvador
Najsmrtonosnija država na svijetu, El Salvador

El Salvador je država koja je podijeljena između dvije bande, "18. ulice" i "Mare Salvatruche" ili MS 13.

Policija procjenjuje da zajedno imaju oko 30.000 članova, dok drugi izvori tvrde da je njihov broj duplo veći. Tamo dnevno poginu 22 osobe, a policija je totalno nemoćna. Dobro došli u najopasniju državu na svijetu - El Salvador!

Noć je. U punoj opremi specijalci se voze gradom. Na popisu imaju nekoliko adresa. Postupak je uvijek isti: upad, pretres, izvlačenje pospanih i polugolih stanara iz kreveta. Ručnim bateriskim lampama traže tetovaže ili barem "cortez" najke koje su popularne među pripadnicima bandi. U suštini, oni će se zadovoljiti bilo kakvim znakom ili simbolom koji ukazuje na njihovu povezanost s organizovanim kriminalnim grupama, piše Avaz.

Za oko 500 pripadnika specijalnih salvadorskih policijskih snaga hapšenje kriminalaca nije samo običan posao - za njih je borba s bandama postala lična stvar.

Naime, prema pisanju Vašington posta, stopa ubistava ove godine je u El Salvadoru, maloj srednjoameričkoj državi s oko 6,2 miliona stanovnika, dostigla rekordan nivo u posljednjih deset godina.

Ubistva su toliko česta da je El Salvador na pragu dobijanja nezahvalnog epiteta "najsmrtonosnije države na svijetu".

Klimavo primirje koje su dvije najmoćnije bande, "18-ta ulica" i "Mara Salvatrucha", sklopile 2012. propalo je prošle godine, nakon čega se nasilje gotovo momentalno rasplamsalo i otrglo kontroli.

Samo je ove godine u ovoj opasnoj državi poginulo oko 1.800 ljudi, uključujući i 24 policajca. Većina njih su likvidirani kada nisu bili na dužnosti.

Kako posljedica prekida primirja, tempo je pojačala i salvadorska policija. Suočena sa zgraženom javnosti i pritiskom vlasti, pokrenula je akciju protiv bandi, likvidirajući i hapseći sve lidere kriminalnih grupa. Samo ove godine su uhapsili njih 4.400.

Policiji u korist ide i zakon - otežane su istrage o policijskoj brutalnosti.

„Policija mora da koristi oružje i treba da ga upotrebljava bez straha od posljedica“, rekao je salvadorski potpredsjednik Oskar Ortiz.

Tamošnje bande su postale toliko otporne da ih neki nazivaju "vladom u sjeni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije