Svijet

Nakon Austrije i Danska skida burke i hidžabe

Nakon Austrije i Danska skida burke i hidžabe
Foto: Ilustracija | Nakon Austrije i Danska skida burke i hidžabe

Danska će postati sljedeća evropska država koja će zabraniti muslimankama nošenje burke i hidžaba u javnosti.

Odjeća koja potpuno ili djelimično prekriva lice, poput burke i hidžaba, dovela je do rasprava širom Evrope i podjela između zagovornika vjerskih sloboda i onih koji tvrde da takvoj odjeći nije mjesto u javnosti i da simbolizuje tlačenje žena, piše "Indeks".

Francuska, Belgija, Holandija, Bugarska, Bavarska i Austrija su već nametnule ograničenja u nošenju odjeće koja prekriva lice na javnim mjestima.

Ovo nije zabrana vjerske odjeće, ovo je zabrana maskiranja

"Ovo nije zabrana vjerske odjeće, ovo je zabrana maskiranja", izjavio je u petak portparol danske Liberalne stranke Jakob Eleman Jensen. Prema istraživanjima, oko 200 žena u Danskoj nosi takvu odjeću. Većina stranaka u parlamentu izrazila je podršku predlogu o zabrani.

Norveška vlada je u junu predložila zabranu prekrivanja lica u vrtićima, školama i na univerzitetima. Austrijska vlada je početkom ovog mjeseca počela da primenjuje zakon o zabrani burke i hidžaba u javnosti.

Francuska je prva zabranila nošenje ovakve odjeće u aprilu 2011, a iste godine je zabranu uvela Belgija.

Evropski sud za ljudska prava nedavno je objavio da zabrana ne krši pravo na privatni i porodični život, kao ni zakone o vjerskoj slobodi i diskriminaciji.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije