Svijet

Nakon Guaidovog zahtjeva SAD šalje novi paket pomoći u Venecuelu

Nakon Guaidovog zahtjeva SAD šalje novi paket pomoći u Venecuelu
Foto: Tanjug/AP | Nakon Guaidovog zahtjeva SAD šalje novi paket pomoći u Venecuelu

VAŠINGTON – Administracija Sjedinjenih Američkih Država u petak je najavila novu isporuku humanitarne pomoći Venecueli na zahtjev opozicionog lidera i samoproglašenog predsjednika Huana Guaida.

Robert Paladino, zamjenik portparola Stejt Departmenta, pozvao je Vladu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura da dozvoli Američkoj agenciji za pomoć i razvoj (USAID) da dopre do onih kojima je potrebna humanitarna pomoć.

“Stejt Department, USAID i Ministarstvo odbrane će u saradnji 16. februara u kolumbijsku Kukutu dopremiti pomoć u spremnu za distribuciju u Venecueli. Ova pomoć može pokriti najosnovnije potrebe najugroženije populacije u Venecueli“, kazao je Paladino.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što je podržao SAD i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije