Svijet

Napad u Minhenu: Šta znamo? (VIDEO, FOTO)

Napad u Minhenu: Šta znamo? (VIDEO, FOTO)
Napad u Minhenu: Šta znamo? (VIDEO, FOTO)

MINHEN- Najmanje devet osoba izgubilo je život kada je nepoznati napadač otvorio vatru u tržnom centru Olimpija u Minhenu, potvrdila je policija.U Minhenu je zatim proglašeno vanredno stanje. Napad je izvršen na tri lokacije.

Iz policije je saopšteno da je napadač 18-godišnji Nijemac porijeklom iz Irana čiji identitet i dalje nije objavljen, a koji je poslije napada izvršio samoubistvo. Mediji i zvaničnici su prvo javljali da su u napadu učestvovala tri napadača, da su u bjekstvu, kao i da je opsežna potraga za njima u toku. Onda je policija nešto prije dva sata poslije ponoći saopštila da je napadač izvršio samoubistvo, kao i da je djelovao sam.

 

 

Mjesto na kojeme je pronađeno tijelo lica za koje se sumnja da je napadač i dalje je ograđeno, a policijske patrole i jutro poslije napada nadgledaju grad, dok je bezbijednost podignuta na najveći nivo.

Njemačka kancelarka, Angela Merkel izjavila je da je u pitanju surov i nehuman napad te da će Njemačka država učiniti sve da spriječi ekstremističke napade, te je povodom toga najavila za danas hitno održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti.  

Što se tiče reakcija iz svijeta, cijela Evropa je oštro osudila ovaj napad i izjavila da je uz Njemačku.

Iz Bijele kuće je takođe došla oštra osuda ovoga napada.

"Mi još ne znamo sve činjenice, ali znamo da je u ovom gnusnom činu ubijeno i ranjeno mnogo ljudi u srcu jednog od najživljih gradova Evrope", saopštio je portparol Bijele kuće Dzoš Ernest.

Takođe, britanski ministar spoljnih poslova, Boris Džonson izrazio je danas šok i tugu zbog pucnjave u Minhenu.

Džonson je izjavio da ukoliko se  utvrdi da je ovo još jedan teroristički napad onda, prema njegovom mišljenju, to ponovo dokazuje "da imamo globalni problem i globalnu bolest koja se mora riješiti", javlja AP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije