Svijet

Napadač iz briselskog muzeja bio čuvar talaca u Siriji

Napadač iz briselskog muzeja bio čuvar talaca u Siriji
Napadač iz briselskog muzeja bio čuvar talaca u Siriji

PARIZ - Francuski novinar Nikolas Enan, koji je krajem prošle godine otet u Siriji a zatim i oslobođen, izjavio je da ga je tokom višemjesečnog zarobljeništva mučio Mehdi Nemuš, napadač odgovoran za smrt četvoro ljudi u pucnjavi u Jevrejskom muzeju u Briselu krajem maja.

Enan (na fotografiji) je u tekstu objavljenom na sajtu francuskog magazina "Poan" naveo da među islamskim ekstremistima koji su ga držali u zarobljeništvu bio Nemuš, koji je bio njegov čuvar između jula i decembra 2013, prenijela je agencija AFP.

Francuski novinar, jedan od četvorice otetih novinara koje su džihadisti oslobodili u aprilu ove godine, rekao je da je 29-ogodišnji Nemuš bio nasilan i da su ga se svi plašili.

"Kad nije pjevao, Nemuš je mučio zarobljenike. On je bio jedan od nekoliko francuskih islamista čije bi posjete zatvoru prestravljivale pedesetak sirijskih zarobljenika, koji su se nalazili u ćelijama blizu moje", rekao je Enan.

"Svako veče bi u sobi za saslušavanja, gdje sam i ja ispitivan, pljuštali udarci, a mučenje bi trajalo čitavu noć, sve do jutarnjih molitivi", opisao je francuski novinar.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio je da su obavještajne službe te zemlje "dostavile sudskim organima informacije koje ukazuju da je Nemuš možda bio čuvar talaca".

Nemuš, koji je u napadu u Jevrejskom muzeju u Briselu ubio jedan izraelski bračni par, jednu Francuskinju i radnika muzeja, uhapšen je nedugo poslije napada u Marseju, a zatim izručen Belgiji, gdje u pritvoru čeka početak suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije