Svijet

Napeto u Atini: Napadnuti novinari, povrijeđeno 25 policajaca, sedam lica uhapšeno

Napeto u Atini: Napadnuti novinari, povrijeđeno 25 policajaca, sedam lica uhapšeno
Foto: Anadolija | Napeto u Atini: Predstavnici medija napadnuti na protestu

ATINA - Najmanje 25 policijskih službenika povrijeđeno je u sukobima sa demonstrantima tokom protesta u grčkoj prijestonici Atini protiv sporazuma sa Skopljem o promjeni naziva Makedonije, saopšteno je iz policije.

Desetine ljudi izašlo je na ulice Atine, a nakon sukoba sa policijom uhapšeno je najmanje sedam lica.

Demonstranti su pripadnike policijske jedinice za razbijanje protesta gađali kamenjem, bakljama, Molotovljevim koktelima, farbom i drugim predmetima.

Pojedini demonstranti preskočili su ogradu i pokušali da se popnu uz stepenice zgrade parlamenta, ali su ih u tome spriječili policajci.

Jedan muškarac ogrnut grčkom zastavom napao je policajce dugim štapom, dok su drugi demonstranti pripadnike policije udarali velikim zastavama i drvenim motkama, javio je AP.

Prisutni na protestima izjavili su da je veliki oblak dima od suzavaca natjerao mnoge demonstrante da napuste demonstracije.

Grčka državna televizija ERT saopštila je da su nepoznate osobe napale njenu ekipu i teško povredile snimatelja tokom protesta protiv Prespanskog sporazuma koji je danas održan na Trgu Sintagma, dok ANA prenosi da je tokom tih demonstrancija napadnut i povrijeđen i jedan fotoreporter.

Grčka policija je, u međuvremenu, saopštila da su za incidente na Trgu Sintagma odgovorni pripadnici krajnje desnice.

"Članovi ekipe ERT nisu zastrašeni. Naprotiv, ovi incidenti su u njima stvorili još jaču želju da grčkim graanima pruže pouzdane i pluralističke informacije", navodi se u saopštenju grčke televizije, koja osuđuje nasilni napad na svoju ekipu, uz zaključak da je to direktan udar na demokratiju i slobodu medija, prenosi ANA.

Grčka agencija javlja i da je na protestnom skupu protiv Prespanskog sporazuma danas u Atini napadnut i povrijeđen i fotoreporter Kostis Dadamis.

Dadamisa je, navodi ANA, napala grupa nepoznatih osoba nanijevši mu povrede glave.

Dadamis, koji je prebačen u bolnicu, kaže da su mu prišle dvije ili tri osobe i tražile da im da kameru.

Kada je to odbio, te osobe su počele, prema njegovim riječima, da ga šutiraju i udaraju, a zati su mu ukrale opremu.

Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije danas su izbili sukobi ispred grčkog parlamenta, pri čemu je povrijeđeno 25 policajaca, a sedam osoba je uhapšeno.

Učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem, prenio je AP.

Istovremeno, oko 300 anarhista organizovalo je danas u Atini kontrademonstracije, a policija je podigla barijere kako bi spriječila sukobe.

Okupljanje anarhista proteklo je pretežno mirno, osim što su spalili automobil sa zvaničnim registarskim tablicama, prenijela je američka agencija.

Kancelarija grčkog premijera Aleksisa Ciprasa oglasila se povodom današnjih sukoba na demonstracijama u grčkoj prestonici, optužujući za sukobe ekstremističke elemente i članove krajne desničarske Zlatne zore.

U međuvremenu, najveća grčka opoziciona stranka Nova demokratija optužila je vladu Aleksisa Ciprasa za današnje sukobe tokom demonstracija u Atini zbog Prespanskog sporazuma i zatražila ostavku ministara zaduženih za bezbjednosne snage.

Demonstranti protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promijeni ime u Sjeverna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije