Svijet

Napredak u pregovorima s Iranom

Napredak u pregovorima s Iranom
Napredak u pregovorima s Iranom

BEČ - Iran i šest svjetskih sila konačno su se danas dogovorili u Beču da produže pregovarački proces za još nekoliko mjeseci, rekli su diplomatski izvori za rusku agenciju Tass.

"Da, odluka je donijeta", rekao je taj izvor dodajući da će "pregovori biti produženi, a vremenski okvir će biti određen na ministarskom sastanku".

Američka agencija AP je javila da su SAD i Iran u posljednjem trenutku postigli napredak na razgovorima, ali da je potrebno da se oni nastave i u decembru, rekli su neimenovani zapadni izvori.

Njihovi komentari odgovaraju ranijim izjavama da su sada pregovori postali dvostrani, uz nastojanje strana da smanje razlike na pregovaračkom stolu, ali i da rade na tome da odrede koliko će razgovori biti produženi nakon isteka planiranog roka, a to je danas do ponoći.

Neimenovani zapadni diplomata je govorio o napretku napravljenom ovog vikenda i dodao da će pregovori biti ponovo nastavljeni u decembru, s tim što njihovo mjesto tek treba da bude određeno.

Ranije danas, neimenovani izvor je rekao da će pregovori o iranskom nuklearnom programu biti nastavljeni sljedećeg mjeseca, vjerovatno u Omanu, pošto u najnovijoj rundi pregovora nije postignut konačni sporazum.

Detalji o odlaganju i nastavku pregovora još se razrađuju, mada je taj izvor kazao da Iran za sada ne može očekivati bilo kakvo ublažavanje sankcija, navodi Rojters.

Cilj pregovora je da se postigne sporazum po kome bi sankcije uvedene Iranu bile postepeno ukinute u zamjenu za ograničavanje teheranskog nuklearnog programa.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu vjerovatno će biti produženi poslije roka koji ističe u ponoć, ali kineski ministar spoljnjih poslova kaže da pregovarači i dalje rade na elementima sporazuma, navodi AP.

Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnjih poslova Muhamed Džavad Zarif u nedjelju su se dogovorili da počnu diskusiju o nastavku pregovora poslije isteka roka.

Međutim, kineski šef diplomatije Vang Ji kaže da pregovarači i dalje imaju "konsultacije" o konačnom sporazumu koji će ispuniti i američki zahtjev za drastično ograničavanje iranskog nuklearnog programa i iranski zahtjev za ukidanje sankcija.

U međuvremenu je evropski diplomatski izvor za Tass rekao da Iran i šeset svjetskih sila namjeravaju da danas usvoje političko saopštenje o napretku pregovora o iranskom nuklearnom programu i njihovom nastavku.

"Pregovori se nastavljaju. Učesnici pregovora ne isključuju mogućnost produžetka. Oni namjeravaju da usvoje saopštenje o napretku pregovora", kazao je izvor.

Svjetske sile - SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Njemačka, koje vjeruju da Iran pokušava da proizvede atomsko oružje, traže da Iran ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Iran, međutim, tvrdi da je jedina svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja atomske energije.

Diplomate kažu da dvije strane, uprkos izvjesnom napretku, i dalje imaju veoma različite stavove o dva važna pitanja: obogaćivanje uranijuma i ublažavanje sankcija, navodi AFP.

Teheran hoće da poveća broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma da bi, kako tvrdi, proizveo gorivo za buduće reaktore, dok Zapad hoće da broj centrifuga bude drastično smanjen.

Iran traži ukidanje sankcija pogubnih po njegovu privredu, ali svjetske sile hoće da eventualno ublažavanje sankcija bude postepeno tokom dugog perioda kako bi se osiguralo da Teheran poštuje sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije