Svijet

Nastavlja se gašenje 158 požara u Grčkoj

Nastavlja se gašenje 158 požara u Grčkoj
Nastavlja se gašenje 158 požara u Grčkoj

ATINA - Vatrogasne ekipe nastaviće i tokom noći gašenje 59 šumskih i 99 požara u urbanim oblastima, koji su danas izbili u Grčkoj.

Oko 200 ljudi, koje je vatra zarobila na plaži, evakuisani su čamcima.

Varta još bukti u Kareasu, Malakasi, Meopoliju u Lakoniji i Spatoviniju na Korintu, rekao je novinarima portparol vatrogasne brigade Nikos Cogas.

Vatrogasne ekipe su do sada pružile pomoć u 45 slučajeva.

Cogas je rekao i da su, kad je pao mrak, povučeni avioni i helikopteri, ali da ekipe na terenu nastavljaju da gase požare, kako bi izbjegli dodatne probleme tokom noći.

Cogas je dodao i da je situacija malo bolja u svim oblastima u kojima su izbili požari, ali da opasnost prijeti od jakog vetra.

Zbog toga su, tokom sutrašnjeg dana, vlasti zabranije prolaz vozilima i pješacima u blizini šuma na Atici, gdje je u pripravnosti i policija, prenijela je ANA.

Ranije danas, premijer Aleksis Cipras je posjetio Agenciju za operacije civilne zaštite kako bi se informisao o aktuelnoj situaciji gdje je od svih zatražio da ulože maksimalne napore u gašenju požara.

Takođe je zatražio od načelnika grčkih oružanih snaga da pomognu u gašenju požara u oblasti Kareas u predgrađu Atine.

Grčka je zatražila pomoć od Francuske i Italije u vidu dodatnih aviona za gašenje požara.

Desetine stanovnika Atine napustilo je svoje domove jer se požar iz okolnih šuma širi zbog jakog vjetra i visokih temperatura, a nad grčkom prestonicom nadvili su se oblaci dima.

Vatra je izbila i u istočnom dijelu Atine, nedaleko od sportskog centra fudbalskog kluba Panatenaikos.

Više od 80 vatrogasaca, 18 vatrogasnih vozila i tri aviona bore se sa vatrenom stihijom, prenio je ranije Rojters.

TASS izvještava, pozivajući se na grčku protivpožarnu službu, da je požar izbio na planini Imitos, desetak kilometara od centra Atine i da su kuće u opasnosti.

Požar je zahvatio jednu od padina i gore drveće i žbunje, a žitelji obližnjeg rejona se evakuišu.

Pozivajući se na očevice, ruska agencija navodi da se prostor zahvaćen plamenom širi ka istorijskom manastiru Svetog Jovana i ka atinskim četvrtima Iliupoliju i Karei.

Grčku su posljednjih dana zahvatile velike vrućine i živa u termometru pokazuje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih u hladu.

Snažan vjetar širi plamen i u oblasti Lakonija na Peloponezu, gdje su ka jednoj plaži upućeni čamci obalske straže kako bi spasili približno stotinu ljudi koji su se sakrili od plamena.

Policijski izvor je rekao da je jedan muškarac preminuo od zadobijenih opekotina i respiratornih problema.

"Situacija je kritična", rekao je guverner Peloponeza Patros Tatulis državnoj televiziji.

U toj oblasti vatrena linija se protegla na 15 kilometara i na njegovom gašenju angažovane su sve raspoložive snage sa Peloponeza.

Evakuisana su tri sela i dva dečija kampa.

"To je pravi pakao, jer postoji na stotine džepova vatre", kazao je gradonačelnik grada Monemvasia, Iraklis Trikilis za TV Skaj.

Šef civilne zaštite Tazos Mavropulos rekao je da su pojačanja iz cijelog područja pristigla na to područje.

Mavropulos dodaje da je operacija komplikovana zbog planinskog terena i olujnih vjetrova.

U gašenju požara učestvuje više od 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, blizu 30 vojnika, četiri aviona i dva helikoptera, navodi AP.

Jedan od sedam protivpožarnih aviona u Lakoniji morao je prinudno da se spusti, a dva pilota nisu povrijeđena tom prilikom.

Evropska unija je preko mehanizama civilne zaštite poslala prve avione za gašenje šumskih požara u Grčkoj, saopštio je večeras evropski komesar za humanitarnu pomoć i krizne situacije Hristos Stilianides.

"EU je stala uz Grčku u borbi protiv ove prirodne katastrofe", poručio je Stilianides.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije