Svijet

Nastavlja se haos u Budimpešti: Migranti kampuju ispred željezničke stanice

Nastavlja se haos u Budimpešti: Migranti kampuju ispred željezničke stanice
Nastavlja se haos u Budimpešti: Migranti kampuju ispred željezničke stanice

BUDIMPEŠTA - Žičana ograda, duga 175 kilometara nije uspjela da zadrži migrante, niti će, a njihov broj je iz dana u dan sve veći, a danas su formirali i kamp ispred želježničke stanici u Budimpešti je im je zabranjen pristup.

Do kraja oktobra Mađari bi trebalo da izgrade još jednu ogradu, ovoga put zid visok četiri metra koja bi, kako navodi Dojče vele, trebalo da zaštiti Mađarsku i Evropsku uniju od izbeglica.

Inače, samo tokom jučerašnjeg dana iz Mađarske na bečku željezničku stanicu “Vestbanhof” stiglo rekordnih 3.650 izbjeglica.

Mađarska, jedna od evropskih zemalja najviše pogođenih migrantskom krizom, saopštila je da je u nju od početka godine ušlo 156.000 izbeglica.

Prema podacima koje je objavio mađarski MIP, oko 142.000 ljudi tražilo azil u u toj zemlji, uključujući 45.000 izbeglica iz Sirije, prenio je AP.

Železnička stanica u Budimpešti je jutros privremeno zatvorena da bi zatim ponovo oko 10 časova bila otvorena za saobraćaj, ali ne i za migrante kojima je zabranjen ulaz, objavila je mađarska agencija MTI, a migranti od tada kampuju ispred stanice.

Oko 500 migranata – muškaraca, žena i dece – pokušalo je da uđe u posljednji voz za Beč a nakon zatvaranja stanice, kako je izvestio Rojters, gnevno je demonstriralo, tražeći ponovno otvaranje stanice i da im se omogući da otputuju za Nemačku.

Zbog podizanja ograde Mađarska je skoro svakodnevno na meti kritika drugih članica Unije.

Tako je francuski šef diplomatije Loran Fabijus nedavno kritikovao “skandalozan” stav jednog broja istočnoevropskih zemalja prema izbjegličkoj krizi, posebno ukazujući na mađarsku žičanu ogradu, a austrijski kancelar Verner Fajman je ocjenio da je pogrešno misliti da zidovi, poput onog u Mađarskoj, rješavaju probleme.

Zbog toga je danas ambasador Austrije u Budimpešti pozvan na konsultacije, a šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio da se “od lidera susedne zemlje očekuje da daje komentare pošto je shvatio činjenice, a ne da tvrdi nešto što je pogrešno”.

Reporteri su proteklog vikenda svjedočili ilegalnom prelasku izbjeglica s Bliskog istoka preko žičane ograde na teritoriju Mađarske.

Iako granicu mogu da pređu legalno, oni to čine ilegalno jer ne žele da budu odvedeni u mađarske prihvatne centre gdje su, kako tvrde, uslovi veoma loši i gdje ih drže od sedam do 10 dana što je, kažu, za njih gubljenje vremena.

Migranti ne žele da u Mađarsku uđu na legalnim prelazima jer tu moraju da ostave otisak prsta, a to ih plaši jer vjeruju da će u tom slučaju morati tu i da ostanu, a oni to nikako ne žele.

U najvećem broju, čak 90 odsto, njihiov cilj je Njemačka, a potom i poneka od skandinavskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije