Svijet

Nastavljaju se razgovori u Beču

Nastavljaju se razgovori u Beču
Nastavljaju se razgovori u Beču

BEČ - Iran i šest svjetskih sila danas u Beču nastavljaju drugi dan razgovora o zaključenju sporazuma kojim bi svaki pokušaj Teherana da dođe u posjed nuklearnog naoružanja bio otežan i lako primijećen.

Na sastanku u Beču Iran i pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, uz NJemačku, pokušavaju da prošire okvirni dogovor od 2. aprila u konačan sporazum do 30. juna.

Iran, koji negira postojanje ambicija da dođe do atomske bombe, izražava volju da umanji svoj nuklearni program u narednih deset do 15 godina ili duže i pristaje na temeljnije inspekcije.

Još nisu dogovoreni detalji funkcionisanja dogovora u praksi, a posebno obim i okvir pod kojim će svjetske sile ukinuti sankcije Iranu. Stručnjaci upozoravaju da će to biti veoma težak proces.

Svjetske sile žele da zadrže sposobnost brzog uvođenja sankcija, ukoliko Iran prekrši dogovoreno.

Američki republikanci i Izrael strahuju da bi eventualni dogovor sa Iranom mogao da bude slab i da će Teheran, kada regulative isteknu, opet biti na pragu proizvodnje atomske bombe.

U razgovorima u ime svjetskih sila učestvuje diplomata EU Helga Šmit, potom zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči te stručnjaci svih šest svjetskih sila i Teherana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije