Svijet

Nastavljena izraelska ofanziva u pojasu gaze

GAZA - Izraelske snage nastavile su danas ofanzivu u Gazi, a u novim akcijama poginulo je deset Palestinaca, dok raste diplomatski pritisak da se okonča najveće nasilje između Izraela i Hamasa u posljednjih pet godina.

Iznad Gaze su se podigli oblaci crnog dima dok su na ovu obalsku enklavu padale granate, a Hamas i njegovi saveznici ispalili su 11 raketa preko granice, na južni dio Izraela, saopštila je vojska.

Policijski zvaničnik u Gazi rekao je da je noćas pogođeno pet džamija, jedan sportski kompleks i kuća pokojnog vojnog šefa Hamasa, prenio je AP.

Od početka sukoba prije tri sedmice poginulo je skoro 550 Palestinaca, uključujući skoro 100 djece i još mnogo civila, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Izraelska vojska objavila je da su poginula 183 militanta.

Raste i broj izraelskih žrtava. Armija je objavila da su poginula još dva vojnika, a jedan je nestao i pretpostavlja se da je i on mrtav, čime je broj nastradalih vojnika porastao na 27. Dva izraelska civila poginula su od palestinske raketne vatre na Izrael.

Američki državni sekretar DŽon Keri doputovao je u susjedni Egipat kako bi se založio za sklapanje primirja između Izraela i Hamasa, koji kontroliše Gazu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji se u Kairu sastao sa Kerijem, danas bi trebalo da otputuje u Izrael, na razgovor sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali.

Izraelski radio prenio je da je grupa Islamski džihad, saveznik Hamasa, saopštila da bi mogla da pristane na petočasovni humanitarni prekid vatre tokom dana, kako bi civili mogli da obnove zalihe. Izraelski zvaničnici rekli su da ne znaju ništa o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije