Svijet

Nastavljeni pregovori o budućnosti Katalonije

Nastavljeni pregovori o budućnosti Katalonije
Foto: Ilustracija | Nastavljeni pregovori o budućnosti Katalonije

MADRID - Vicepremijer Španije Karmen Kalvo sastala se sa katalonskim liderima u okviru nastavka kompleksnih pregovora o budućnosti Katalonije, koje je inicirao premijer Pedro Sančez.

Ona se u Madridu sastala sa potpredsjednikom katalonske vlade Pereom Aragonesem i porptarolom Elsom Artadi.

U zajedničkom saopštenju koje je izdato nakon sastanka navodi se da su strane započele razgovore o mogućnosti uspostavljanja dva različita prostora za dijalog, od kojih će jedan služiti za dijalog između dvije vlade, a drugi za dijalog katalonskih stranaka.

Sastanak je održan skoro mjesec dana nakon što se Sančez 20. decembra u Barseloni sastao sa katalonskim liderom Kimom Torom.

Sančez i Tora su se tada saglasili da održavaju "efektivan dijalog koji će dovesti do političkog prijedloga koji će imati podršku katalonskog društva", piše AFP.

Španskoj Vladi treba podrška katalonskih poslanika u vezi sa usvajanjem prijedloga budžeta za 2019. godinu. Katalonski poslanici, zauzvrat, traže da se pronađe rješenje za krizu u španskoj pokrajini, koja traje otkako je referendum održan 2017. godine doveo do proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Referendum je proglašen protivzakonitim, nakon čega su katalonski lideri ili uhapšeni ili su pobjegli iz zemlje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije