Svijet

Nema više azila za zatvorenike Gvantanama

Nema više azila za zatvorenike Gvantanama
Nema više azila za zatvorenike Gvantanama

SARAJEVO - Nova urugvajska vlada saopštila je da više neće davati azil zatvorenicima iz zatvora Gvantanamo, što je bila odluka donedavnog predsjednika ove latinoameričke zemlje Hosea Mujice, prenosi Anadolu Agency (AA).

BBC javlja da je stupanjem na vlast 1. marta, nova vlada Urugvaja saopštila da će poništiti raniju odluku predsjednika Mujice o davanju azila zatvorenicima koji izađu iz zatvora u Gvantanamu, a to opravdavaju tvrdnjama da je to štetno po narod.

Uporedo s tim, novi šef urugvajske diplomatije Rodolfo Nin Novoa je saopštio da do kraja godine u zemlju neće primati ni izbjeglice iz ratom zahvaćene Sirije. On tvrdi da se sirijske izbjeglice u Urugvaju susreću sa nerješivim problemima kulturnih i drugih razlika.

U Urugvaj je u oktobru prošle godine izbjeglo pet sirijskih porodica sa ukupno 42 osobe, a tadašnje vlasti su im osigurale smještaj.

Bivši predsjednik Urugvaja Mujica je u decembru prošle godine odobrio azil šestorici Arapa koji su pušteni iz zatvora u Gvantanamu u kojem su prethodno proveli 12 godina. Haarizmatični Mujica je u februaru posjetio pomenutu grupu bivših zatvorenika Gvantanama i tom prilikom kazao da se nisu adaptirali na uslove života u Latinskoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije