Svijet

Nemarni odbornici pred sudom

Nemarni odbornici pred sudom
Nemarni odbornici pred sudom

PARIZ - Četiri godine nakon što je u smrtonosnoj oluji poginulo 29 stanovnika gradića Fot sur Mer na francuskoj obali Atlantika, danas je počelo suđenje gradskim odbornicima i preduzimačima optuženim da su dozvolili gradnju kuća u oblasti pod visokim rizikom od poplava.

Ciklon "Sintija" zahvatio je francusku obalu krajem februara 2010. godine.

Posljedice oluje bile su najrazornije u Fot sur Meru, gdje je nabujala voda prešla preko zaštitnog zida i potopila više stotina kuća. Izmjerena dubina vode na pojedinim mjestima bila je skoro tri metra.

Većinu žrtava činili su penzioneri, koji su se preselili na obalu.

Tužilaštvo navodi da su kuće bile izgrađene u "crvenoj zoni", gdje bi sva gradnja trebala biti zabranjena zbog rizika od poplava.

Rene Maratije, koji je bio gradonačelnik Fot sur Mera od 1989. do 2014. godine, optužen je da je ignorisao upozorenja regionalnih vlasti i da je dozvolio gradnju u niskoj priobalnoj oblasti.

Odbornik Fransoaz Babin, njen sin Filip i odbornik Patrik Maslin, koji je vlasnik građevinske kompanije, takođe se suočavaju sa optužbama za ubistvo bez predumišljaja.

Pored optužbi za ubistvo bez predumišljaja, njih četvoro, takođe se terete za namjerno ignorisanje bezbjednosnih standarada i ugrožavanje života.

Alen Žakobson, koji je bio višerangirani član regionalne Skupštine, pod čijom je odgovornosti bila obala, optužen je da nije upozorio gradonačelnika na predstojeću oluju.

Svi optuženi suočavaju se sa kaznom do pet godina zatvora i novčanim iznosom od 75.000 evra. Dvije Maslinove kompanije, koje su učestvovale u gradnji, suočavaju se sa novčanim kaznama od po 375.000 evra.

U ciklonu "Sintija" 28. februara 2010. godine poginulo je ukupno 47 ljudi. Talasi visoki 7,5 metara udarili su u obalu praćeni visokom plimom, prešli odbrambeni zid dug 75 kilometara i uzrokovali veliku materijalnu štetu duž obale duge 120 kilometara.

Poplavljeno je skoro 5.000 kuća. Procijenjena šteta od poplave iznosi 1,5 milijardi evra. Suđenje bi trebalo da traje do decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije