Svijet

Neobičan profil napadača iz Susa - od brejkdensa do džihada

Neobičan profil napadača iz Susa - od brejkdensa do džihada
Neobičan profil napadača iz Susa - od brejkdensa do džihada

PARIZ - Sejfedin Rezgi, 23-godišnjak koji je prošle nedjelje ubio 38 ljudi na plaži u tuniskom ljetovalištu Susu, nakog čega ga je usmrtila policija, imao je neobičan profil za jednog masovnog ubicu - obožavao je brejkdens i uspješno završavao studije elektrotehnike, a svojim krvavim pirom šokirao je sve koji su ga poznavali.

Ovaj "zagonetni terorista" se, odjeven u crni šorts i majicu, prošlog petka na plažu u Susu iskrcao iz gumenog čamca, sa kalašnjikovim skrivenim u suncobranu prije nego što je, s osmijehom na licu, zapucao na turiste, a potom se uputio ka hotelu "Imperijal" gdje je nastavio sa fatalnim pohodom, prenose francuski mediji.

Sve do tada, policiji je bio nepoznat, a tuniski premijer Habib Esid je rekao da u njegovom pasošu nema dokaza da je putovao u inostranstvo, mada je jedan bezbjednosni izvor naveo da nije isključeno da je u januaru otišao u Libiju gdje je bio na obuci nedaleko od grada Sabrate.

Porijeklom iz Gafura, malog grada na sjeverozapadu Tunisa, Rezgi je završavao master studije na Visokom institutu tehnoloških studija u Keruanu, a poznanici ga opisuju i kao strastvenog brejkdensera, što se može vidjeti i na video-snimku iz 2010. godine koji su emitovali lokalni mediji.

Uz to, Rezgi potiče iz normalnog porodičnog okruženja, te sve to navodi tuniske medije na pitanje kako je jedan uspješni univerzitetski diplomac postao terorista i ubica nedužnih.

U to ne može da povjeruje ni njegov skrhani otac Hakim Rezgi, koji živi u skromnoj maloj kući i radi kao zidar, a nevjericu ne kriju ni susjedi, kao ni njegov stric Ali (71).

"Za 23 godine koliko je imao, nikada ništa nezakonito nije učinio. Išao je na predavanja, smijao se, svima se uljudno javljao... Kako se obučavao i gdje? To samo Bog zna. To nas sada muči", kaže Ali.

Jedan od njegovih rođaka, Nizar (32) kaže da je Rezgi dan uoči napada bio u Gafuru, gdje je povremeno radio kao konobar da bi mogao da finansira svoje studije.

"Bio je normalan. Došao je ovdje, radio u kafiću, vratio se kući, otišao na molitvu i poslije toga sjedio sa momcima u klubu... Čitav Gafur je preneražen zbog onog što se dogodilo sutradan", kaže Nizar.

Po svoj prilici, međutim, samo je prividno živio normalno, što potvrđuje i priča jednog od mještana u njegovom rodnom gradu koji navodi da je Rezgi prošle godine izgubio brata, koga je usmrtio grom, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je mladić u posljednje vrijeme bio sve povučeniji.

Njegovi drugovi su primijetili da se strogo pridržava vjerskih pravila i da se sve više povlači u samoću, a najradije je vrijeme provodio surfujući po internetu, mada čak ni najbližim prijateljima nije želio da kaže koje je sajtove posjećivao.

Francuski list "Figaro" navodi da se Rezgi, najvjerovatnije, radikalizovao u Keruanu, vjerskoj prijestonici Tunisa, gdje se družio sa džihadističkim salafistima i pohađao časove u jednoj džamiji.

List podsjeća da je Keruan prije dvije godine bio regrutni centar tuniske islamističke grupe Ansar al Šarija.

Britanski "Telegraf" piše da je Sejfedin na Facebooku nedavno napisao: "Ako je džihad zločin, svijet treba da zna da sam ja zločinac".

Ipak, portret ovog mladića koji se nazire iz priča mnogih koji su ga poznavali daleko je od "vojnika kalifata" Abu Jahje al-Kajravanija, kako ga je nazvala ekstremistička organizacija Islamska država u saopštenju u kojem je preuzela odgovornost za napad u Susu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije