Svijet

Nestali avion na letu Pariz - Kairo; Postoji opasnost od terorizma

Nestali avion na letu Pariz - Kairo; Postoji opasnost od terorizma
Nestali avion na letu Pariz - Kairo; Postoji opasnost od terorizma

PARIZ - Avion kompanije Idžipter" na letu MS804 iz Pariza ka Kairu nestao je jutros sa radara i do sada, uprkos spekulacijama, nema zvanične informacije šta se zbilo. Zvanični izvještaji pokazuju da je letjelica "erbas" A320 nestala sa radara kontrole letenja u 2:30 po lokalnom vremenu pošto je ušla u egipatski vazdušni prostor.

14.05 - Sve se odigralo za dva minuta

Egipatski putnički avion napravio je nagla skretanja, izgubio visinu i nestao sa radara u posljednja dva minuta leta, saopštilo je danas grčko Ministarstvo odbrane. Avion je na napravio zaokret od 90 stepeni ulijevo i spustio se sa visine od 11.300 metara na 4.500 metara, a potom skrenuo za 60 stepeni udesno i nestao sa radara na visini od 3.000 metara, oko 25 kilometara unutar egipatskog vazdušnog prostora.

Sve ovo odigralo se noćas između 03.27 i 03.29 časova.

Ministar odbrane Panos Kamenos rekao je novinarima da je Grčka poslala i borbene avione "F-16" u potragu za egipatskim avionom južno od egejskog ostrva Karpatos, prenio je "Gardijan".

Grčki zvaničnici nadaju se da bi satelitski snimci mogli da pomognu u pronalaženju olupine.

12.34 - Šta se zna o nestanku aviona na letu Pariz-Kairo

  • Avion je nestao dok je letio na visini od oko 11.000 metara iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta.
  • Egipatski avion poletio je sa pariskog aerodroma "Šarl de Gol" u srijedu u 23.09 po lokalnom vremenu.
  • U Kairo je trebalo da sleti u 3.15 po lokalnom vremenu, međutim, nije sletio ni na kairskom, niti bilo kom drugom aerodromu.
  • U nestalom avionu nalazi se 56 putnika i 10 članova posade, od kojih i tri bezbjednosna agenta, što je uobičajena praksa.
  • Među putnicima je jedno dijete i dvije bebe.
  • Avionska kompanija "Idžipter" navodi da je u avionu 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.
  • Avionom upravljaju iskusni pilot (više od 6.000 sati naleta), i kopilot (oko 2.700 sati naleta).
  • Rano jutros egipatske i grčke snage pokrenule su potragu za avionom poslavši avione i brodove u Sredozemno more.
  • Grčki mediji su prenijeli podatke, pozivajući se na američke radarske sisteme, da je letjelica nekoliko sekundi prije nego što je potpuno nestala sa radara naglo propala sa visine od 11.000 metara na 3.000 metara. Uzrok tog, skoro "vertikalnog", pada za sada nije poznat.
  • U posljednjem kontaktu sa kontrolama leta posada nestalog aviona nije navela da postoji bilo kakav problem.
  • Kompanija "Idžipter" saopštila je da je u 4.26 po lokalnom vremenu primljen poziv u pomoć iz nestalog aviona, ali je egipatska vojska to demantovala.
  • Agencija AP je javila pozivajući se na neimenovane zvaničnike civilne avijacije Egipta da se avion na letu MS804 srušila u more.
  • Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da se traga za nestalim avionom i da je još uvek rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.
  • Agencija Frans pres pozivajući se na izvore grčke civilne avijacije javlja da se nestali avion srušio se kod grčkog ostrva Karpatos u egipatskom vazdušnom prostoru.

 

12.15 - Avion naglo propao: "Pad bio skoro vertikalan"

Avion na letu MS804 izgubio je naglo na visini i nestao je sa radara tek nakon oštrog, skoro vertikalnog pada sa 11.000m na 2.700m, javljaju grčki mediji. Kako navodi "Lifo", avion se najverovatnije srušio u blizini ostrva Karpatos u Egejskom moru, iako dosad niko to zvanično nije potvrdio.

Novi podaci su objavljeni zahvaljujući radarima SAD, koji su zabilježili "oštar pad, koji je ličio na to kao da je neko naglo povukao avion na dole". Signal je potpuno nestao sa radara nekoliko sekundi kasnije.

Informacija o uzrocima naglog pada zasad nema, a kompanija "Erbas" je objavila samo da je "let izgubljen iznad Mediterana", što je konstrukcija koja se koristila i u prethodnim slučajevima avionskih nesreća kada nije bilo poznato šta se tačno dogodilo sa letjelicom.

Egipatski premijer je rekao da "ništa nije isključeno", čak ni terorizam, a sve je više analitičara koji tvrde da je napad najverovatniji scenario.

Bivši direktor francuskog Biroa za istraživanje avionskih nesreća Žan-Pol Troadek rekao je da je avion bio relativno nov, redovno servisiran i da su uslovi leta bili stabilno, a istakao je i da kompanija ima licencu za letove u Evropi i da nije ni na jednoj od "crnih listi".

"Tehnički problem, otkazivanje motora, požar, ništa od toga ne izaziva trenutnu nesreću i posada ima vremena da reaguje. Ovog puta to nije bio slučaj, nije bilo nikakvog signala", rekao je on.

U medijima se pojavilo više informacija o navodnom signalu za uzbunu, ali je egipatska vojska demantovala da je takav signal upućen. Spekuliše se da su radari "pokupili" ili signal nekog broda, ili da je u pitanju automatski signal koji avion šalje nakon sudara sa vodom ili tlom.

CNN ističe da je taj signal stigao tek dva sata nakon nestanka aviona sa radara i navodi da bi se očekivalo da sateliti registruju uzbunu neposredno po nestanku leta MS804 sa radara.

Grčke vlasti su saopštile da je posljednji kontakt sa letjelicom, prije nego što je ušla u egipatski vazdušni prostor, protekao normalno i da posada nije prijavila nikakav problem.

Kontrola leta je pokušala da kontaktira avion kada je letjelica bila deset milja van vazdušnog prostora Grčke, ali da pilot nije odgovarao. Pokušaji su se nastavili i u narednom satu, bez uspjeha.

Avion kompanije "Idžipter" na letu MS804 iz Pariza ka Kairu nestao je jutros sa radara i do sada, uprkos spekulacijama, nema zvanične informacije šta se zbilo.

U nestalom avionu se nalazilo 56 putnika i 10 članova posade, od kojih i tri bezbednosna agenta, što je uobičajena praksa.

11. 00 - Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju saopštilo je da je prerano da se potvrdi da se putnički avion koji je nestao tokom leta iznad Mediterana zaista srušio.

Pojedini mediji prethodno su, citirajući ovo Ministarstvo, prenijeli da je potvrđeno da je avion "erbas A320" pao u more sa 66 putnika i članova posade.

Timovi koji učestvuju u potrazi još nisu pronašli nikakve tragove olupine, što bi potvrdilo te navode.

Dodatnu konfuziju izazvalo je saopštenje avio-prevoznika u kojem je rečeno da je egipatska vojska primila signal iz aviona više od sat vremena nakon što je letjelica trebalo da sleti u Kairu poslije leta iz Pariza.

Armija je u saopštenju demantovala da je primila bilo kakvu poruku.

Mediji su prenijeli da je signal primljen u 04.26 časova po lokalnom vremenu, što je dva sata kasnije u odnosu na vrijeme kada je ostvaren posljednji kontakt putem radara. U izvještajima se navodi da je moguće da je riječ o automatskom signalu koji šalje lokator ugrađen u avion.

10.49- Nestali egipatski avion letio preko obale Jadrana

Avion egipatske kompanije "Idžipter "sa 66 putnika i članova posade koji je jutros nestao iznad Mediterana letio je na liniji Pariz - Kairo preko obale Jadrna. Kakao je preneo BBC, avion na letu MS804 letio je preko Hrvatske i Crne Gore, a zatim i preko Albanije i Grčke.

Kompanija "Idžipter" je saopštila da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski vazdušni prostor.

Agencije su ranije prenijele tvrdnje neimenovanih zvaničnika egipatske civilne avijacije i izvora grčkog aerodroma da se avion srušio kod grčkog ostrva Karpatos, ali zvanične potvrde još nema.

Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da se traga za nestalim avionom i da je još uvek rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

10.36 - U Parizu je uspostavljen krizni centar nakon nestanka aviona EgyptAira s leta Pariz-Kairo, rekao je Jean-Marc Ayrault, francuski ministar spoljnih poslova.

Uspostavljena je i posebna telefonska linija (0143175595).

“Zvaničnici ministarstva i naše ambasade u Kairu su potpuno angažovani, kako bi se dobile informacije o avionu. Dijelim zabrinutost s porodicama putnika”, dodao je ministar, prenosi AFP.

10.27 - Vremenski uslovi bili povoljni u oblasti nestanka aviona

U blizini oblasti nestanka aviona egipatske kompanije Idžipter na sa 66 putnika i članova posade, nisu registrovani nepovoljni vremenski uslovi, saopštila je danas evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja Evrokontrol, javio je Rojters.

Avion je nestao letu iz Pariza za Kairo u 2.45 rano po lokalnom vremenu.

Francuski premijer Manuel Vals je rekao da nijedna teorija oko nestanka aviona ne može biti isključena.

Idžipter je saopštio da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski vazdušni prostor.

Agencije su ranije prenijele tvrdnje neimenovanih zvaničnika egipatske civilne avijacije i izvora grčkog aerodroma da se avion srušio kod grčkog ostrva Karpatos, ali zvanične potvrde još nema.

9.30Avion kompanije "Idžipter" na letu Pariz-Kairo koji je jutros nestao sa radara srušio se, javlja AP pozivajući se na izjave zvaničnika egipatske avijacije.

Kompanija "Idžipter" je na svom Tviter nalogu potvrdila da je jutros sa radara kontrole letenja nestao avion na letu MS804 sa 56 putnika i 10 članova posade koji je u utorak u 23.09 poleteo iz Pariza. Avion je nestao pošto je ušao u egipatski vazdušni prostor.

Avion je trebalo da sleti u Kairo oko 3 sati ujutru, ali je nestao sa radara kontrole letenja oko 2:30 po lokalnom vremenu, kada je bio iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta.

"Avion "Idžiptera" na letu MS804 izgubio je kontakt s radarima u 2.30 po kairskom vremenu", navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da je avion nestao dok je letio na visini od oko 11.000 metara.

Riječ je o avionu "erbas" A320, a kompanija navodi da su njime upravljali iskusni pilot (više od 6.000 sati naleta), i kopilot (oko 2.700 sati naleta).

Na zvaničnom Tviter nalogu kompanije Egyptair piše da je let MS804, sa 56 putnika i 10 članova posade (u avionu su bile dvije bebe i jedno dijete), koji je sinoć u 23:09 poletio sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu nestao sa radara rano jutros. Prema prvim informacijama, riječ je o avionu Airbus A320-232.

Agencija Associated Press prenijela je da je Ihab Raslan, portparol Egipatske agencije civilnog vazduhoplovstva, rekao da se Airbus vjerovatno srušio u Sredozemno more.

 

 

Mediji su objavili vijest nepuna dva sata poslije zakazanog vremena slijetanja. Sa aviona nije poslat poziv za pomoć, pa se pretpostavlja da se, šta god da se desilo, desilo iznenada.

 

 

 

Avion je nestao sa radara kontrole letenja oko 2:45, kada je bio iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta. Bio je na visini od oko 11.000 metara u momentu kad je nestao. Već su oformljeni spasilački timovi koji kreću u potragu za avionom. U potragu su se uključili i specijalci egipatske vojske - prenosi Telegraf.

 

 

U potragu su se uključili i pripadnici grčke vojske, sa dva aviona – C-130 i avionom za upozoravanje. Na pučinu je poslata i jedna fregata, a u pripravnosti su i helikopteri na ostrvu Karpatos, u slučaju da dođe do operacije spasavanja putnika.

 

Podsjetimo, u martu je jedan otmičar preusmerio avion Edžiptera koji je poletio iz Aleksandrije prema Kipru. Poslije šest sati pregovora, otmičar je oslobodio putnike.Džihadisti iz Islamske grupe preuzeli su odgovornost za pad ruskog aviona koji se srušio 31. oktobra 2015. godine na sjeveru Sinaja. U toj nesreći su stradala 224 putnika.

U nestalom avionu nema državljana Srbije

U avionu egipatske kompanije Edžipter, koji je rano jutros nestao sa rada iznad Mediteranskog mora, prema podacima o putnicima te aviokompanije, nema državljana Srbije.

Kompanija Edžipter potvrdila je da je među putnicima u avionu bilo 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Francuski premijer Manuel Vals je rekao da nijedna teorija oko nestanka aviona ne može biti isključena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije