Svijet

Nestao švajcarski borbeni avion sa pilotom

Nestao švajcarski borbeni avion sa pilotom
Nestao švajcarski borbeni avion sa pilotom

Švajcarska vojska pokrenula je potragu za pilotom i njegovim borbenim lovcem, nakon što je avion vazdušnih snaga te zemlje nestao tokom vježbe u ponedjeljak, saopštilo je švajcarsko ministarstvo obrane.

Avion F / A-18C, nestao je u blizini Sustena u središnjoj Švicarskoj u ponedjeljak popodne. Pretpostavlja se da je nestao u teško pristupačnom planinskom alpskom području, a loše vrijeme i mrak ometaju potragu, kažu u švicarskom ministarstvu obrane.

Zapovjednik švajcarskih vazdušnih snaga Aldo Šelenberg rekao je konferenciji za novinare da je duboko potresen incidentom.

Na pitanje o šansama preživljavanja pilota, on je rekao: "Nadamo se i molimo", javila je švajcarska novinska agencija SDA.

Avion je poletio iz zračne baze Meiringen u ponedjeljak  u 14:01 sati (GMT), kao drugi avion u vježbi, a radijski kontakt s bazom izgubljen je četiri minute poslije.

Najnoviji incident treći je koji je zadesio švajcarsko vojno vazduhoplovstvo zadnjih nekoliko godina. Pilot je povrijeđen kada se avion F / A 18 srušio u oktobru 2015. godine u jugoistočnoj Francuskoj, dok je drugi takav avion pao 2013. godine.

Ranije ove godine švajcarski demonstracijski lovac F 5E sudario se s drugim avionom i srušio u jezero u sjevernoj Holandiji uoči aeromitinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije