Svijet

Netanijahu: Ovo je bitka za Jerusalim

Netanijahu: Ovo je bitka za Jerusalim
Netanijahu: Ovo je bitka za Jerusalim

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamim Netanijahu se zavjetovao da će dobiti bitku za Jerusalilm nakon napada na sinagogu, u kojem su ubijena četiri vjernika i policajac.

Dva Palestinca su noževima, sjekirama i pucnjima iz pištolja ubila četiri vjernika u Zapadnom Jerusalimu, pije nego što ih je policija ubila. Jedan ranjeni policajac je kasnije podlegao povredama, objavio je Bi-Bi-Si.

Netanijahu je obećao da će „namiriti račun sa svakim teroristom“ rekavši da oni "koji žele da nas iskorene iz naše države i našeg glavnog grada...neće uspjeti“.

U Jerusalimu su nemiri trajali nedjeljama, djelimično zbog tenzija oko svetog mjesta.

Napad u utorak je bio najsmrtonosniji u Jerusalimu za posljednjih šest godina. U trenutku napada u sinagogi je bilo oko 25 vjernika i najmanje sedam ljudi je ozbiljno povređeno.

Netanijahu je naredio da se unište domovi napadača riječima: "Ovo je bitka za Jerusalim, naš vječni grad."

On je rekao da je ovo bio "užasan napad u trenutku molitve". Netanijahu je osudio ono što je nazvao "uzvicima radosti" poslije napada od strane Palestinaca koji kontrolišu Pojas Gaze.

On je rekao da je pojačao bezbjednosne mjere na ulicama Jerusalima, ne navodeći detalje.

Izraelski premijer je pozvao narod Izraela da „se ujedini“, ali je rekao da „niko ne smije da uzme zakon u svoje ruke, čak iako su duhovi bijesni, a krv uzavrela“.

Jutros, dan poslije napada jevrejski vjernici vratili u sinagogu.

Napetost u međuvremnu raste u tom gradu, dok Palestinci u strahu očekuju najavljene kaznene mjere.

Izraelske bezbjednosne snage su rano jutros srušile kuću Palestinca koji je u oktobru ubio dvoje ljudi, naletevši na njih vozilom na prepunoj željezničkoj stanici u Jerusalimu, prenio je Asošijeted pres.

Ispred sinagoge jutros je stajao čuvar, a molitvama su se pridružila dva člana Kneseta, ministar ekonomije Naftali Benet, vođa nacionalističke partije Bajit Jehudi (Jevrejski dom) i poslanik Dov Lipman iz partije centra Ješ Atid.

Izraelski radio je javio da su betonske barijere postavljene na ulazima i izlazima iz arapskih kvartova u gradu.

Lipman je rekao da je nakon napada za njega važno da se moli na mjestu gdje se desio napad i da pošalje poruku da narod Izraela živi (Am Jisrael haj) i da teroristi nisu postigli ništa užasnim ubistvom.

Lideri iz čitavog svijeta, uključujući šefa diplomatije Bahreina, su oštro i momentalano osudili napad iako su izraelski lideri kritikovali svet što ignoriše palestinsko huškanje na nasilje koje je prethodilo napadu.

Ministar Benet je u intervjuu za vojni radio pozvao da se pokrene vojna operacija u istočnom Jerusalimu kako bi se iskorenila teroristička infrastruktura.

Ući sa snagama granične policije, hapsiti, stvoriti obaveštajne kanale, ostati tamo stalno, ne samo kada je teroristički napad, rekao je on, istakavši da nije samo dovoljno postaviti čuvare ispred kafea, restorana sinagoga, obdaništa.

Benet je i ranije kritikovao vladinu politiku zbog odnosa prema nedavnim terostičkim napadima.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da taj dio Jerusalima proglase glavnim gradom svoje buduće države, koja će obuhvatiti Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izraelski lideri tvrde,međutim, da će ujedinjeni Jeruslim ostati zauvijek pod suverenitetom Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije