Svijet

Netanijahu osudio okvir sporazuma s Iranom

Netanijahu osudio okvir sporazuma s Iranom
Netanijahu osudio okvir sporazuma s Iranom

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas okvir nuklearnog sporazuma s Iranom, kome teže međunarodni pregovarači, istakavši da je čak i gori od onoga čega se Izrael plašio.

"Taj sporazum, onakav kakav očito nastaje, nosi sve naše strahove, čak i više od toga", rekao je Netanijahu na sjednici vlade u Jerusalimu, dok šest svjetskih sila i Iran pregovoraju kako bi dogovor postigli u predviđenom roku do 31. marta, prenosi Rojters.

Netanijahu se oštro protivio sporazumu o kome se pregovara, pa je čak svoje protivljenje iznio u govoru pred Kongresom SAD početkom marta. Taj potez je samo još više pogoršao ionako napete odnose između Izraela i administracije predsjednika SAD Baraka Obame, navode izraelski mediji. Izrael tokom pregovora nije prekidao javnu kampanju protiv mogućeg sporazuma s Teheranom.

"Kažem ovdje, ovog jutra, u ime vlade Izraela - to je loš sporazum, pun rupa", rekao je Juval Stajnic, izraelski ministar zadužen za strateške poslove Radio Izraelu.

Netanijahu je rekao svojim ministrima da je "osovina Iran-Lozana-Jemen", opasnost za čovječanstvo i mora se zaustaviti, aludirajući na pregovore u Švajcarskoj.

Izraelski premijer se sastao prije sjednice vlade sa liderom većine u Senatu SAD, republikancem Mičem Mekonelom i prethodno telefonom razgovarao sa liderom demokratske manjine Harijem Ridom, koji napušta tu funkciju.

Ti senatori-veterani izrazili su "snažnu i beskompromisnu podršku Izraelu", javlja izraelski list "Haarec" i podsjeća da ove nedjelje u posjetu Izraelu dolazi predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Džon Bejner, s kojim je Netanijahu dogovorio posjetu Kongresu, bez saglasnosti Bijele kuće.

 Izraelski lider smatra da nuklearni sporazum, kome se teži, nosi opasnost od "iranskog osvajanja Bliskog istoka".

On se osvrnuo na nedavno osvajanje velikih dijelova Jemena od strane milicije Huta, koja je iranski saveznik, rekavši da Teheran koristi svoje saveznike u pokušaju da preuzme kontrolu nad strateškim moreuzom Bab-el-Mandebom, što bi moglo da poremeti ravnotežu u morskoj plovidbi i snabdijevanju naftom.

"Iran primjenjuje strategiju od sjevera ka jugu da preuzme čitav Bliski istok. Osovina Iran-Lozana-Jemen je izuzetno opasna za čovječanstvo i mora se zaustaviti", rekao je Netanijahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije