Svijet

Netanijahu proglasio veliku pobjedu

Netanijahu proglasio veliku pobjedu
Netanijahu proglasio veliku pobjedu

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je večeras na Tviteru proglasio "veliku pobjedu" na izraelskim opštim izborima.

Onlajn proglašenje pobjede usledilo je nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegov konzervativni Likud osvojio isti ili sličan broj mjesta kao i glavni rival, Cionistička unija levog centra.

"Uprkos svim očekivanjima velika pobjeda za Likud, velika pobjeda za nacionalni kamp predvoden Likudom, velika pobjeda za narod Izraela", napisao je Netanijahu na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Ni vladajuća izraelska partija Likud, ni njen glavni rival koalicija Cionistička unija nisu ostvarile jasnu prednost na današnjim prijevremenim izborima, sudeći po izlaznim anketama.

Dva izraelska televizijska kanala, Kanal 10 i Kanal 1, daju i jednoj i drugoj partiji po 27 mjesta u parlamentu - Knesetu sa ukupno 120 poslanika. Kanal 2 daje prednost Netanijahuu sa 28 mjesta, dok Hercog ima jedno manje 27.

To znaci da će formiranje vladajuće koalicije biti veliki izazov. I jednoj i drugoj partiji biće neophodna podrška drugih da bi formirale koaliciju.

Bezmalo 72 posto Izraelaca sa pravom glasa odazvalo se na izbore koji su trajali do 22 sata po lokalnom vremenu (21 po sreednjeevropskom).
Konačni rezultati se ne očekuju do sutra ujutru, javljaju svjetske agencije.

Netanijahu bi mogao četvrti put da se nađe na mjestu premijera i tada bi takođe mogao da postane izraelski lider sa najdužim mandatom. 

Zajednička lista, koju su pred izbore formirale četiri takozvane arapsko izraelske partije osvojila je 13 mjesta, kako su predviđala ispitivanja javnog mnjenja i postala treća po snazi u parlamentu.

Ne očekuje se da ona zauzme bilo koju funkciju u vladi navodi Bi-Bi-Si, ali ovakav plasman arapske partije nisu do sada nikada zabilježile. Ako Netanijahu formira vladu to će biti najveća opoziciona grupa.

Odlučujuću ulogu u formiranju desne ili leve koalicije mogla bi da odigra nova partija centra Kulanu, sa 10 mandata, sudeći po anketama.

Cionistička unija, predvođena Isakom Hercogom, rekla je da je" spin" Likuda "prevremen" i da je "sve moguće dok ne bude stvarnih rezultata".

Izraelci su danas glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima, nakon kampanje fokusirane na ekonomska pitanja, kao što su visoki troškovi života, a ne strah od Irana naoružanog nuklearnim oružjem ili izraelsko - arapski sukob. Netanijahu je apelovao na svoju tvrdolinijašku bazu u posljednjem trenutku, istakavši da neće biti osnovana država Palestina ako on opet bude premijer.

Ta izjava može samo još više da pogorša njegove ionako narušene veze sa SAD. Kada rezultati budu poznati, izraelski predsjednika Ruven Rivlin će povjeriti formiranje vlade onom partijskom lideru za koga misli da ima najveće šanse da osnuje koaliciju.

 Rivlin je zbog mrtve izborne trke već najavio da će predložiti vladu nacionalnog jedinstva. Čak su i neki zvaničnici Likuda procenali da bi Netanijahu mogao da radi s Hercogom na formiranju takve vlade.

"Netanijahu ne želi vladu jedinstva, ali ponekad nema izbora. U tom slučaju najvjerovatniji scenario je da će premijer pristati da plati Cionističkoj uniji veliku cijenu, "rekli su neminovani zvaničnici, kako je prenio izraelski list " Haarec".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije