Svijet

Netanijahuu ističe rok za formiranje vlade

Netanijahuu ističe rok za formiranje vlade
Netanijahuu ističe rok za formiranje vlade

TEL AVIV - Izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu preostalo je malo vremena, danas do ponoći, za formiranje koalicione vlade.

Njegova partija Likud trenutno pregovora sa partijom Jevrejski dom (Bajt hajehudi) dosadašnjeg ministra ekonomije Naftalija Beneta. Ako se te dvije desničarske partije dogovore, Netanijahu će imati minimalnu većinu od 61 poslanika, od ukupno 120 u Knesetu - parlamentu.

U ponedjeljak je njegov glavni saveznik - ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman najavio da njegova nacionalistička partija Izrael naš dom ( Jisrael bejtenu) neće ući u kolaciju. Do kasno sinoć Netanijahu je osigurao sporazume sa tri partije - centrističkom Kulanu i dvije ultraortodoksne, tako da za sada ima 53 mandata parlamentu. Partija Jevrejski dom osvojila je na izborima 17. marta 8 mandata. Ako Netanijahuu ne pođe za rukom da osigura većinu, predsjednik Izraela Ruven Rivlin će povjeriti taj zadatak nekom drugom.

Izraelski mediji navode da Benet traži prestižni portfelj ministarstva pravde za svoju partiju, a on sam bi htio da postane šef diplomatije, umjesto Libermana, koji se povukao, istakavši da koalicija nije dovoljno " nacionalistička", kako prenose svjetske agencije. Ne isključuje se mogućnost da Netanijahu pokuša da formira vladu nacionalnog jedinstva sa glavnom opozicionom partijom lijevog centra - Cionističkom unijom Isaka Hercoga. Ta partija međutim tvrdi da će biti u opoziciji.

Netanijahuov Likud odnio je iznenađujuću glatku pobjedu na izborima, nakon što su izlazne ankete predviđale da neće biti jasnog pobjednika. I pored takve pobjede, Netanijahuu je teško da sastavi koaliciju.

Najveći udarac zadao mu je Liberman svojom neočekivanom ostavkom.Sa Libermanovom partijom koalicija bi imala 67 poslanika. Benet, čija je partija ključna za formiranje koalicije, ljuti se na Netanijahua zbog velikih ustupaka ultraortodosknim partijama.

I u slučaju da se Benet i Netanijahu dogovore, koalicija će biti osjetljiva i teško će joj biti da progura ekonomske reforme za koje se zalaže centristička partija Kulanu, komentariše Asošijeted pres.

Takođe se očekuje da nova vlada zagovara širenje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i da se kloni mirovnih poteza prema Palestincima. Analitičari ne predviđaju da će ta vlada izdrži do kraja madata novambra 2019. godine, imajući u vidu da za više od tri decenije ni jedna izraelska vlada nije trajala četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije