Svijet

Netanjahu: Isporuka S300 neodgovornoj Siriji opasna po region

Netanjahu: Isporuka S300 neodgovornoj Siriji opasna po region
Foto: N.N. | Netanjahu: Isporuka S300 neodgovornoj Siriji opasna po region

JERUSALIM, MOSKVA - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će snabdjevanje "neodgovornih igrača" naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regionu, prenosi Rojters saopštenje iz Netanjahuovog kabineta, prenosi Rojters.

Navodi se da je u telefonskom razgovoru obavljenom ubrzo nakon što je Rusija objavila da će u roku od dvije nedelje snabdjeti Siriju raketnim sistemom zemlja-vazduh S-300, Netanjahu takođe kazao da će Izrael nastaviti da štiti sopstvenu bezbjednost i interese.

Prethodno je Kremlj objavio da su Putin i Netanjahu razgovarali su o razmještanju ruskog antiraketnog sitema S-300 u Siriji.

"Putin je rekao Netanjahuu da ruske akcije imaju za cilj da zaštite svoju vojsku", navodi se u saopštenju Kremlja.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je ranije danas da će sirijske oružane snage primiti u roku od dvije nedjelje moderni sistem raketne odbrane S-300, sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta.

"Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mjere za poboljšanje bezbjednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

Ovu odluku Rusije kritikovale su SAD čiji je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton upozorio da isporuka takvog naoružanja predstavlja "značajnu eskalaciju" ionako već visokih tenzija u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije